/ iStock/Getty Images
Радио-телевизионната корпорация Би Би Си обяви днес, че съкращава 450 работни места в клона си в Англия, за да намали разходите и да преструктурира местните си новинарски бюра, предадоха ДПА и Франс прес.

Според основния британски журналистически синдикат тези съкращения ще имат сериозно въздействие върху отразяването на местните новини, допълва ДПА.

Съкращенията на 450 места от общо 3000 в клона на Би Би Си в Англия, ще доведат до реализирането на икономии в размер на 25 милиона лири до края на март 2022 г., посочва Франс прес.

През юни Би Би Си обяви, че съкращава 150 работни места в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, с което съкратените работни места стават общо 600.

Съгласно планираното преструктуриране мрежата от местни радиостанции и регионалната телевизия на клона в Англия на Би Би Си ще претърпят значителни промени.

Директорката на Би Би Си Ингланд Хелън Томас припомни, че много от местните пунктове на радио-телевизионната корпорация са били създадени преди повече от 50 години, променили са се много малко и се нуждаят от значителна реформа във времето на социалните мрежи. Тя допълни, че решението за съкращенията е било трудно за взимане.
Съгласно планираните реформи Би Би Си иска да създаде разследваща емисия и да промени отразяването на политическите събития.

Корпорацията вече прилага план за икономии в размер на 800 милиона лири. Миналия месец тя обяви, че трябва да направи още икономии в размер на 125 милиона евро заради коронавирусната пандемия.
БТА