Башар Асад обяви обща амнистия, от която изключи терористите
Башар Асад обяви обща амнистия, от която изключи терористите / снимка: Reuters, архив

Сирийският президент Башар Асад подписа указ за обща амнистия, от която обаче са изключени "терористите", както режимът нарича въоръжените бунтовници, съобщи държавната телевизия, цитирана от Франс прес.

Амнистията, която обхваща престъпленията, извършени до 23 октомври 2012 г., не се отнася и за "престъпниците на свобода", освен ако не се предадат на властите.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права десетки хиляди цивилни са били хвърлени в затвора, а хиляди други са изчезнали в тъмниците на режима от началото на бунта срещу Асад на 15 март 2011 година, посочва АФП.

ДПА цитира думи на Рами Абдул Рахман, ръководител на базирания в Лондон правозащитен център, според когото това не е истинска амнистия. "Той (Асад) освобождава 100 затворници и задържа 500 други", казва активистът.

Понастоящем пратеникът на ООН и Арабската лига Лахдар Брахими е в Сирия в опит да издейства прекратяване на огъня заради настъпващия в петък мюсюлмански празник Айд ал Адха (Курбан байрам), предава БТА. Представители на режима в Дамаск казаха, че са склонни на временно прекратяване на огъня, но ако Западът и арабските му съюзници престанат да подкрепят бунтовниците, посочва ДПА.

ИТАР-ТАСС отбелязва, че от обявената амнистия могат да се възползват в срок от 60 дни всички разкаяли се противници на режима, но не и тези, които попадат под ударите на
антитерористичното законодателство, прието през юли т.г. Важен момент в президентския указ е отменянето на смъртното наказание в Сирия и заменянето му с доживотна каторга.