/ БГНЕС
Две години след терористичното нападение с микробус на оживения барселонски булевард Ла Рамбла, политици и близки на загиналите почетоха паметта им на церемония в каталунската столица, съобщи ДПА. Членовете на семействата на жертвите поставиха бели карамфили на цветната мозайка на улицата, дело на прочутия каталунски художник Хоан Миро.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ТЕРОРА В БАРСЕЛОНА

На церемонията, която мина без речи, прозвуча изпълнена на виолончело традиционна каталунска приспивна песен.
 

На 17 август 2017 г. ислямски екстремист умишлено прегази с ван няколко души на булеварда. По-късно в близкото градче Камбрилс друг автомобил извърши подобно нападение - блъсна пешеходци. В двете нападения загинаха 16 души, 120 бяха ранени.

Десетки жертви при нападението с микробус в Барселона (ВИДЕО/СНИМКИ)

На възпоменанието днес присъстваха кметът на Барселона Ада Колау и каталунският премиер Ким Тора, както и испанският вътрешен министър Фернандо Гранде-Марласка.
 

Испанският премиер Педро Санчес написа в Туитър на испански и каталунски: "Днес и завинаги ще си спомняме и ще сме солидарни с жертвите и техните семейства. Ще бъдем непоколебими и единни срещу тероризма, защитавайки демокрацията, свободата и съвместното съществуване".

Всички 12 заподозрени за атаките в Барселона са мъртви или задържани

Успоредно с това възпоменание в началото на Ла Рамбла бе организирана друга церемония от Асоциацията на близки на жертви на терористични атентати (ACVOT), която твърди, че много от загиналите са забравени.

Съдебният процес срещу трима заподозрени за атентатите ще започне през 2020 г., съобщи испанската телевизия. Смята се, че други от замесените в тях са били убити - или в експлозия на къща, в която са правили бомби, или застреляни от полицията в нощта на нападенията.
 
БТА