Бан Ки-мун призова за споразумение за борба с климатичните промени
Бан Ки-мун призова за споразумение за борба с климатичните промени / netinfo

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че е крайно време да се действа за определяне на график за борба с климатичните промени, предаде ДПА. Той заяви това на срещата на министрите на околната среда от цял свят в Бали, посветена на постигането на ново споразумение в защита на климата.

Целта на конференцията на ООН за климата в Бали е да се фиксира график за изготвяне на ново споразумение, което да замени изтичащия през 2012 г. Протокол от Киото. "Събрахме се, защото времето за увъртания приключи. Науката ясно се произнесе. Климатичните промени се случват и последствията им са реални. Времето за действие е сега", заяви Бан на конференцията, която завършва след два дни.

Генералният секретар на ООН предупреди, че ако не се предприемат действия, това ще има пагубни последици, сред които покачване на равнището на моретата, наводнения, порои и масов глад. Присъстващите на конференцията в Бали представители на 190 държави спорят по основни въпроси като обхвата на мандата за преговори в периода след Протокола от Киото и как да се определи график за прилагането на новия договор.

САЩ заявиха, че макар и да желаят новият договор за борба с климатичните промени да бъде изготвен до 2009 г., те остават на позицията си на тази конференция да не се определят конкретни цели за съкращаване на емисиите на парниковите газове. На тази позиция се противопоставят ЕС и други страни, които искат в Бали да се фиксира график за 25 до 40-процентно намаляване на емисиите на вредните газове до 2020 г.

Бан Ки-мун призна, че постигането на обхватно споразумение по климатичните проблеми няма да е лесно, но припомни на участниците, че през септември световните лидери са призовали за пробив на конференцията в Бали. "Това е моралното предизвикателство на нашето поколение. Не само цял свят ни гледа, но което е по-важно, бъдещите поколения зависят от нас. Не можем да лишим децата си от бъдеще", заяви генералният секретар на ООН. /БТА/