Балканите пламнаха заради високите жеги. 

Пожар избухна в района на хърватския адриатически град Трогир, гасят го 47 пожарникари с 13 коли, които получават и подкрепа от въздуха, съобщават местният портал Слободна Далмация и информационният сайт Индекс.

В гасенето на пожара се включиха четири самолета. Теренът е много трудно достъпен, горят трева и ниска растителност, но засега няма застрашени обекти, съобщиха пожарникарите.

От противопожарния център в Сплит казаха, че на мястото са изпратени всички сили от района на Трогир, на помощ са се притекли и техни колеги от Слатине и Кащел.

Метеорологичните условия затрудняват гасенето на огъня. В района на Трогир по обед бе измерена температура 37 градуса. Духа умерено силен западен вятър, който по-късно следобед може да се усили. 

Голям пожар гори близо до Букурещ, съобщава Диджи24. Пламъците са обхванали площ от около 10 хектара в поле между градовете Брагадиру и Мъгуреле в окръг Илфов, в местността Магуреле, село Вартежу. Над района се издига гъста пелена дим.

“Към момента няма опасност огънят да обхване къщите в района”, съобщават от пресцентъра на Инспектората за извънредни ситуации Букурещ-Илфов. Те уточняват, че пожарът е вследствие на запалила се суха растителност. 

Оранжев код за опасни жеги в Румъния

На място са девет противопожарни автомобила, които гасят пламъците с вода и пяна.

Властите предупреждават шофьорите в района да карат с повишено внимание и да следват препоръките на властите. 

Гръцките власти издадоха заповед за евакуация на шест населени места в района на Атика и Беотия, Централна Гърция, заради пожар в Дервенохоря, предаде националната гръцка телевизия ЕРТ.

Жителите на Палеохори, Панорама, Агиос Сотирас, Пурнари, Неа Зои и Неос Понтос получиха съобщение от номер 112 с призив да напуснат тези територии. 
Полицията нареди да се затворят изходите към Мандра и Магула по магистрала Атики Одос, като по-рано затвориха и пътя между Елефсина и Тива, написа в електронното си издание в. „Катимерини“.

Пожарът се възпламени вчера следобед в село Панактос към бившата община Дервенохо́ря (понастоящем Танагра) в района на Беотия, северно от Атика. 

Поради друг пожар в морския курорт Лутраки на Коринтския залив беше издадено и съобщение за превантивна евакуация на Агиос Хараламбос и на Панорама в Коринти́а. Пожарът се придвижва на юг-югоизток от Калитеа над магистрала Атина-Коринт.

Рекордни температури: Какво е влиянието на Западните Балкани за климатичните промени

Противопожарните служби в страната от вчера са изправени пред мащабни опустошителни пожари. От други държави също изпращат огнеборци за съдействие в борбата със стихиите, подклаждани от горещините и силните ветрове. 

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, който е на срещата между Европейския съюз и Латинска Америка в Брюксел, ще се завърне по-рано в родината си по повод извънредната ситуация, предизвикана от пожарите.
БТА