Авторът на Панамските документи - новият Робин Худ
Авторът на Панамските документи - новият Робин Худ / Дарик архив

„Джон Доу" - това е авторът на "Панамските документи", които скандализираха света.

В съобщение от 1800 думи, огласено от в. „Зюддойче цайтунг", авторът на „Панамските документи" за първи път обясни мотивите за стореното от него. Той се е подписал като "Джон Доу", но никой не знае псевдоним ли и е полът му дали е мъжки наистина. Факт е, че той/тя предложи помощ на разследващите срещу гарантиране на имунитет. „Джон Доу" обясни като мотив за действията си „равенство на доходите".

Кои са българските имена, появили се в "Панамските документи"

„Панамските документи" показаха, че редица заможни хора и компании използват офшорни фирми, за да избягват облагане на доходите им с данъци и избягване на санкции за правеното от тях. Документите, които станаха световно достояние, са от панамската правна фирма „Мосак Фонсека". От фирмата отрекоха да са вършили нещо противозаконно и казаха, че са станали жертва на хакерска атака.

Защо Панама не е сред 10-те най-големи данъчни убежища в света?

Документите са разследвани от стотици разследващи журналисти в продължение на месеци. Те разкриват скрити финансови активи на стотици политици, сегашни и бивши национални ръководители, известни личности и спортни звезди. В списъка са споменати над 200 000 фирми фантоми, фондации и тръстове, базирани в данъчни райове по света.

В своята позиция под заглавие „Революцията ще бъде дигитализирана", Джоун Доу започна с изречението „Равенството на доходите е един от определящите въпроси на нашето време".

Дянков: "Панамагейт" ще осветли тайната приватизация от прехода ни

И добавя: „Банки, финансови регулатори и данъчни власти се провалиха. Решенията са взимани, за да бъдат пощадени богатите, а вместо върху тях вниманието се фокусира върху хората със средни или ниски доходи.

Възгледът си е само мой, както и решението ми да споделя документите със „Зюддойче цайтунг" и Международния консорциум на разследващите журналисти, а не поради специфични политически цели, а просто защото разбрах достатъчно от тяхното съдържание, за да осъзная равнището на несправедливостта, която те описват."

Защитник на бедните, борец срещу несправедливостта - а може би Джон Доу е новият Робин Худ.

Източник: БГНЕС