Кои са българските имена, появили се в Панамските документи
Кои са българските имена, появили се в Панамските документи / Sofia Photo Agency, архив

Евгения и Николай Баневи са две от българските имена, които се появяват в "Документите от Панама", пише „24 часа".

Семейство Баневи и още няколко повтарящи се имена са вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г., сочат данните, получени от "Зюддойче цайтунг" преди повече от година и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти.

"Панамски документи" разкриват как богатите и могъщите в света укриват парите си

С разплитане на мрежата за укриване на данъци и пране на пари са се занимавали стотици журналисти от 107 редакции по света, сред които и българският вестник "24 часа".

"Не виждам нещо нередно в това. Не познавам бизнесмен, който да няма офшорки. Това са законни практики. Плащаме си редовно данъците Не се боя от проверка на НАП", коментира пред изданието Евгения Банева.

НАП пита за данни по "Досиетата от Панама"

„За политиците наистина е различно. Ако политик има такава сметка и по нея е регистрирал големи пари, това определено е проблем. Защото те нямат доходи от бизнес. Но всички останали, които не са в политиката, които не са на държавна служба, не са държавни чиновници, това са нормални търговски практики", коментира още Банева.

„Естествено, за държавния чиновник и за политиците регистрацията на офшорна фирма е проблем, защото там доходите са с недоказан произход. Според мен проблемът не е дали има бизнесмени, а дали има държавни чиновници на високо или по-ниско ниво, или политици в тези списъци - хора, в които е съсредоточена някаква власт, която те евентуално биха могли да използват срещу пари за добри услуги", допълва тя.

Български политици не фигурират в „Досиетата Панама"

Евгения Банева е на мнение, че разследването е поредна международна конспирация, която цели да се отклони вниманието от наистина важните проблеми.

„Ако карате по азбучен ред, на първо място трябва да бъдат А - Арабаджиеви, защото ние сме им съдействали да си открият офшорни фирми", обърна се Банева към журналиста на „24 часа".