НАП пита за данни по Досиетата от Панама
НАП пита за данни по Досиетата от Панама / БГНЕС, архив

Националната агенция за приходите /НАП/ е отправила официално искане до българския партньор на международния Консорциум на разследващите журналисти за данни по "Досиетата от Панама", съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Български политици не фигурират в „Досиетата Панама"

"Националната агенция за приходите следи за спазването на данъчното и осигурително законодателство и единното прилагане на правилата спрямо всички. Общественият интерес изисква внимателно да се анализират, проучат и ако има отклонения от нормативните изисквания, да се разследват всички данни за потенциално отклонение от облагане на български физически или юридически лица. Във връзка с изложеното се обръщам с искане да предоставите на НАП наличната у екипа Ви информация за български лица, за които има информация за офшорни сметки или операции, когато това е възможно. Данните ще бъдат използвани единствено за упражняване на законоустановените правомощия на приходната администрация", се посочва в писмо подписано от изпълнителния директор на НАП.

"Панамски документи" разкриват как богатите и могъщите в света укриват парите си

"Екипът на НАП е на разположение за провеждане на допълнителни срещи и помощ при обработката и анализирането на големи обеми информация, ако сметнете подобен подход за подходящ. Бих искал да отбележа в заключение, че наличието на банкови сметки или операции в офшорни юрисдикции не означава задължително извършването на данъчни нарушения и престъпления, но независимо от това косвените доказателства за подобна активност би следвало да бъдат внимателно проучени", се посочва още в писмото.