Защо Панама не е сред 10-те най-големи данъчни убежища в света?
Защо Панама не е сред 10-те най-големи данъчни убежища в света? / netinfo

Огромното изтичане на документи от панамската юридическа фирма Mossack Fonseca разкри как данъчните убежища обикновено укриват богатство и съсредоточи световното внимание върху централноамериканската държава.

Разкритията на т. нар. Панамски документи накараха страната да създаде международна група, която да помогне за повишаване на прозрачността на нейния офшорен финансов сектор.

Международните организации, които разследват финансовите тайни, обаче предупреждават, че Панама дори не е в топ 10 на държавите с най-малка финансова прозрачност.

"Панамски документи" разкриват как богатите и могъщите в света укриват парите си

Те казват, че богатите европейци и северноамериканци могат лесно да скрият парите си много по-близо до вкъщи. И това може да обясни защо толкова малко хора, които живеят в САЩ, са замесени досега в Панамския скандал.

"Мръсни пари"

Съоснователят на Mossack Fonseca Рамон Фонсека обвинява по-богатите държави в лицемерие.

Кремъл: Путин е основна мишена на "Панамските документи"

"Уверявам ви, че има повече мръсни пари в Ню Йорк, Маями и Лондон, отколкото тук в Панама", каза той пред американския вестник "Ню Йорк таймс".

Прав ли е обаче Фонсека?

Мрежата за данъчна справедливост - независима организация, която анализира международните данъчни и финансови правила - изготви индекс на страните според силата на финансовите им регулации и обема на техните трансакции.

Топ десет по финансова потайност

Челната десетка включва Швейцария (на първо място), Хонконг, САЩ, Сингапур, Каймановите острови, Люксембург, Ливан, Германия, Бахрейн и Обединените арабски емирства.

Уикилийкс: САЩ организираха изтичането на „Панамските документи“

Прави впечатление, че Панама дори не е част от топ десет по финансова "дискретност".
"Има двойни стандарти: много развити страни имат или подкрепят юрисдикции, където е налице липса на финансова прозрачност", казва Алекс Кобам от Мрежата за данъчна справедливост.

Следите на хакерската атака за Панамагeйт водели към Европа

Швейцария оглавява класацията със своята почти непроницаема потайност в банковото дело, въпреки че под международен натиск направи в последно време някои отстъпки с цел да се установи самоличността на притежателите на сметки във връзка с чуждестранни разследвания за укриване на данъци.

Хонконг: най-натовареният офис на Mossack Fonseca

Хонконг следва Швейцария плътно по петите в класацията. Бившата британска колония, сега специален административен район на Китай, е от "голямо значение" според Мрежата за данъчна справедливост.

Панамските документи разкриват, че близо една трета от бизнесът на Mossack Fonseca е дошъл от нейните офиси в Хонконг и Китай - нещо, което превръща Китай в най-големия пазар на фирмата, а Хонконг - в нейния най-натоварен офис.

Хонконг позволява т. нар. акции на приносител, което благоприятства движението на средства без да се знае на кого принадлежат парите.

САЩ: държането на американските пари у дома

На територията на Съединените щати и само на един хвърлей разстояние от Белия дом източният крайбрежен щат Делауер е дом на около 945 000 фирми, почти по една на глава от населението.

Обама: Укриването на данъци е световен проблем

Делауер е един от четирите американски щата - останалите са Невада, Аризона и Уайоминг, които са критикувани за своите финансови регулации. Много от фирмите са подозирани, че са компании фантоми.

Международната неправителствена организация за борба с корупцията Прозрачност без граници (Transparency International) определя Делауер като "убежище за транснационална престъпност".

Британските отвъдморски територии - слънчеви места за сенчести хора?

Президентът на САЩ Барак Обама съобщи при дебати в Ню Хемпшър през 2008 г. за случая Ugland House - сграда на Каймановите острови, където според него се помещават 12 000 компании.

"Това или е най-голямата сграда в света, или най-голямата данъчна измама в историята", заяви Обама.

Според сайта на сградата тя е регистрационен адрес на 18 000 компании.
Въпреки че Каймановите острови имат самоуправление, те са британска отвъдморска територия.

Британският премиер публикува данъчните си декларации

Алекс Кобам от Мрежата за данъчна справедливост намеква, че ако такива владения бъдат взети предвид при определянето на позицията на Великобритания в индекса, то страната ще е категорично на първо място.

Друга британска отвъдморска територия, Вирджинските острови, имат силно присъствие в Панамските документи. Най-много компании, споменати в изтеклата информация, са регистрирани именно на Британските Вирджински острови, следвани от Панама, Бахамските острови, Сейшелските острови, Ниуе, (Западна) Самоа, (Британска) Ангуила, американският щат Невада, Хонконг и Великобритания.

Затваряне на вратичките

Панама не е единствената страна, която обеща да предприеме действия за повишаване на финансовата прозрачност.

Как музикантът Ролдугин от Панамските досиета получава и харчи парите

Лидерите на Г-8 договориха на среща през 2013 г. нови мерки за енергична борба срещу прането на пари, укриването на данъци и неплащането на корпоративни данъци.

Заключителната декларация на форума призова държавите да "се борят с напастта укриване на данъци".

Възможно е обаче развитите страни да са свършили своя дял от работата.

Джейсън Хикъл от London School of Economics е изчислил, че данъчните убежища взети заедно крият общо една шеста от богатството в света, което е в частни ръце.

Източник: БТА