Австрийският град Амщетен отне почетна титла на Адолф Хитлер
Австрийският град Амщетен отне почетна титла на Адолф Хитлер / снимка: sxc.hu

Австрийският град Амщетен отне, със закъснение от 66 години, почетното гражданство на Адолф Хитлер, за да изтъкне, че прекъсва всякакви връзки с наследството на нацисткия диктатор, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Кметът Херберт Каценгрубер каза, че градският съвет е гласувал с голямо мнозинство решението да отнеме на Адолф Хитлер титлата почетен гражданин. Против гласували двама общински съветници от крайната десница.

Фактът, че Хитлер е в списъка на почетните граждани, е бил добре известен. Предложението да му бъде отнета почетната титла било внесено в градския съвет от Зелената партия, предаде БТА. По-рано кметът Каценгрубер е изразявал мнението, че няма причина да се предприема каквото и да било, тъй като според експерти със смъртта почетното гражданство се прекратява.

Подобно на Амщетен (на 140 км западно от Виена), много австрийски градове са направили Хитлер почетен гражданин след анексията на Австрия от нацистка Германия през 1938 г. Повечето, но не всички австрийски градове са задраскали името му от списъка на почетните граждани след края на Втората световна война, посочва АП.