Тази сутрин преди началото на заседанието на австийския парламент, на което ще бъде гласуван законът за задължителна имунизация, се състоя пресконференция, на която федералният канцлер Карл Нехамер, вицеканцлерът Вернер Коглер и ръководителката на Австрийската социалдемократическа партия /АСДП/, най-голямата опозиционна формация, Памела Ренди-Вагнер представиха пакет от мерки на стойност един милиард и четиристотин милиона евро, който има за цел да стимулира все още колебаещите се и да награди ваксинираните хора, живеещи на територията на Австрия. Пакетът ще бъде внесен за гласуване също днес.

Част от средствата са предназначени за общините, достигнали висок процент на ваксинираните. При 80 процента на ваксинираните правителството отпуска 75 милиона евро, при 85 процента сумата се удвоява на 150 милиона и при 90 процента става четворна - 300 милиона евро. Общините, които достигнат съответния процент, получават поетапно части от трите суми, които се разпределят в зависимост от регистрираните жители.

За гражданите, които вече са ваксинирани, ще бъде организирана "ваксинационна лотария", като всяка от трите игли дава шанс за печалба, т.е. трикратно ваксинираните могат да спечелят три награди - бонове на стойност по 500 евро. Лотарията стартира на 15 март, деня, от който ще бъдат извършван контрол и налагани глоби за неваксинираните. Боновете ще са валидни в търговската мрежа, заведенията за хранене, в хотелите, за културни и спортни прояви, което ще подпомогне австрийската икономика. Общата стойност на лотарията ще бъде близо един милиард евро.

Както заяви федералният канцлер Карл Нехамер, пакетът е награда за всички, които са се ваксинирали, като същевременно е стимул за все още неваксинираните да направят това. Ръководителката на АСДП Памела Ренди-Вагнер подчерта, че е наложително страната да се освободи от постоянната заплаха за здравната система, за икономиката и за трудовия пазар. Вицеканцлерът Вернер Коглер защити задължителната ваксинация с аргумента, че по този начин се пази свободата на мнозинството, а това изисква посягане върху индивидуалните права.

Очаква се законът за задължителна ваксинация да бъде гласуван от преобладаващото мнозинство в парламента. По думите на Карл Нехамер, който е и партиен лидер, управляващата Австрийска народна партия /АНП/ ще гласува единодушно. Вернер Коглер, ръководител на коалиционната Партия на зелените и Памела Ренди-Вагнер от опозиционната Австрийска социалдемократическа партия не изключват единични гласове "против" от своите партийни групи. В полза на закона се изказа и ръководителката на опозиционната НЕОС Беате Майнл-Райзингер. Австрийската партия на свободата /АСП/ е против задължителна ваксинация.

Законът предвижда въвеждане на задължителна имунизация от началото на февруари, до 15 март е предвидена "встъпителна фаза", в която не се налагат наказания. От 16 март глобите ще са в размер от 600 до 3600 евро на тримесечие. Освободени от ваксинация са бременните и хората, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини, както и преболедувалите до 180 дни преди проверката.

В хода на парламентарното заседание се очаква пленумът да гласува дали да бъде отнет имунитетът на ръководителя на парламентарната група на опозиционната АПС Херберт Кикъл. Въпросът е внесен от общината на град Виена и е във връзка с възможността за административно санкциониране на парламентариста. Ръководителят на АПС и противник на ваксините е обвинен, че миналата година е бил без маска тип ФФП2 на демонстрация срещу антипандемичните мерки на правителството и затова подлежи на административна санкция.
 
БТА