Атентатът в България носи почерка на Хизбула според Пентагона
Атентатът в България носи почерка на Хизбула според Пентагона / снимки: Reuters

Самоубийственият атентат в България срещу автобус с израелски туристи носи почерка на Хизбула, заяви говорителят на министерството на отбраната на САЩ Джордж Литъл, цитиран от АФП.

В същото време Литъл не обяви изрично, че радикалната ливанска шиитска групировка е пряко замесена в бомбеното нападение, при което загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на превозното средство. „Атентатът действително носи някои белези на Хизбула, но ние не сме в състояние да определим точно кой е извършителят”, обобщи той пред журналисти.

Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви, че САЩ работят заедно със своите партньори, за да проучат фактите и да установят кой е виновен за антиизраелската атака. В същото време той подчерта, че не може да потвърди дали Хизбула е организирала атентата.

Атентатът в България носи почерка на Хизбула според Пентагона
netinfo

Междувременно Ройтерс цитира поверителни полицейски документи, че полицията на Ню Йорк смята, че иранските Революционни гвардейци или техни помощници са били замесени до момента в девет терористични заговора по света през тази година срещу израелски или еврейски мишени.

В изготвени тази седмица доклади от анализатори на разузнавателна информация към нюйоркската полиция се казва, че е имало три заговора през януари, три през февруари и още три от края на юни досега, като някои от тях са били осуетени. В документите се посочва, че самоубийствения бомбен атентат в България е бил вторият планиран терористичен заговор в страната за тази година. В докладите са описват два терористични заговора в Банкок и по един в Делхи, Тбилиси, Баку, Момбаса и Кипър. Всеки от тях се приписва на Иран или на съюзниците му от ливанското движение Хизбула. Докладите са изготвени след атентата в Бургас.

Официални представители на САЩ заявяват, че все повече приемат израелските оценки, че Иран и негови помагачи са организирали атентата срещу израелския туристически автобус на бургаското летище "Сарафово". Един от тях отбеляза, че движението Хизбула в миналото е извършвало самоубийствени бомбени атентати. Хизбула заяви, че макар и да е извършвало такива атентати срещу израелски военни пунктове в Южен Ливан по време на окупацията му до 2000 г., то никога не е провеждало нападения извън Ливан.

Американският източник отбеляза, че бомбеният атентат в Бургас е извършен на 18-ата годишнина от взривяването на еврейски център в Буенос Айрес, което Аржентина приписа на Иран. Той добави, че нападението в България изглежда е било внимателно подготвено, и се смята, че авторите му са събрали предварителна информация за възможни мишени, допълва БТА.

Атентатът в България носи почерка на Хизбула според Пентагона
netinfo

В докладите се посочва, че организаторите понякога са използвали местни престъпни елементи, и се дава за пример терористичния заговор в Баку, където агенти на иранските Революционни гвардейци са дали оръжия и друго оборудване и са избрали мишената, която да бъде нападната от азерски престъпници.

„Това е изключително опасна комбинация”, се обобщава в доклада и се добавя, че географското разпръсване на атаките и готовността да се прилагат и недотам усъвършенствани планове „може да увеличи опасността вместо да я намали”.