Атентаторката в Калифорния се радикализирала в Саудитска Арабия?
Атентаторката в Калифорния се радикализирала в Саудитска Арабия? / снимка: БГНЕС, архив

Роднини на Ташфин Малик - пакистанката, обвинена в убийството на 14 души в Калифорния, смятат, че тя и баща й, изглежда, са се отрекли от традиционния за семейството умерен ислям и са се радикализирали през годините, които са прекарали в Саудитска Арабия, предаде Ройтерс.

Малик и нейният съпруг Саид Фарук, на 28 години, са обвинени в кървавото нападение с огнестрелни оръжия срещу коледно парти в Сан Бернардино, Калифорния, в сряда, оказало се най-смъртоносното масово убийство в Америка от три години.

Барак Обама: Няма да позволим да бъдем тероризирани

Американските следователи вече третират това нападение като "акт на тероризъм". Днес групировката "Ислямска държава" обяви двамата извършители за свои последователи. Засега няма данни ИД да е организирала нападението или пък да ги е познавала.

Пакистанските роднини на Малик са ужасени от нейните действия. Баща й е прекъснал контакта със семейството си след свада относно наследство, казаха те пред Ройтерс. После той се е преместил в Саудитска Арабия, когато дъщеря му още едва е прохождала. Изглежда, че там той се е обърнал към радикалния ислям.

От това, което научихме, разбираме, че те са живели по-различен начин, имали са друга мисловна нагласа. Ние сме от земя на суфистки светии, това е крайно шокиращо за нас", каза Хифза Биби - доведена сестра на бащата на Малик, която е учителка по професия и живее в Карор Лал Есан - град в централната пакистанска провинция Пенджаб.

Суфизмът е ислямско течение, популярно в някои райони на Пакистан, което набляга на мистичната, лична религиозна връзка (с бога). Неговите последователи често свирят музика и танцуват в храмовете, а на тази тяхна практика се гледа с подозрение от ортодоксалните мюсюлмани.

"Брат ни отиде в Саудитска Арабия и оттогава не го е грижа за никого тук. Какво може да се очаква от човек, който не дойде дори на погребението на собствената си майка", каза Биби.

Ислямска държава поема отговорност за атаката в Калифорния

Ташфин Малик се е върнала в Пакистан и е следвала фармация в университета "Бахауддин Закария" в Мултан от 2007 до 2012 г. Живяла е в студентско общежитие. Документ за самоличност сочи, че към момента е на 29 години. "Познаваха я като добър студент без екстремистки религиозни увлечения", каза пред Ройтерс служител от сигурността от съседния град Лайах.

Чичото на Малик - Джавед Рабани, служител в градската администрация по образованието, каза, че не е виждал брат си от 30 години. "Обзети сме от тъга, но изпитваме и срам, че някой от нашето семейство е извършил това. Не можем дори да си представим, че нещо такова може да бъде извършено. Подобен начин на мислене ни е чужд", каза той.

Малик се е връщала в Пакистан през 2013 и 2014 г., твърдят служители по сигурността, но не е ясно с кого се е срещала и къде е ходила. Пакистански медии твърдят, че тя е била свързана с радикалната Червена джамия в столицата Исламабад. Но свещеник и говорител на джамията казаха, че никога не са чували за нея.

Източник: БТА