Аш Шабаб заплаши да избие всички заложници в търговския център в Кения
Аш Шабаб заплаши да избие всички заложници в търговския център в Кения / БГНЕС

Сомалийската ислямистка групировка Аш Шабаб заплаши да избие заложниците, държани от нейни бойци в търговски център в кенийската столица Найроби, предаде Франс прес. "Разрешаваме на муджахидините вътре в сградата да действат срещу затворниците", обяви тя в изявление, поместено на ислямистки сайт. Аш Шабаб увери, че е в контакт със своите бойци, които са се барикадирали в мол "Уестгейт" и държат неуточнен брой заложници.

Кенийските сили за сигурност предприеха тази сутрин нова атака срещу ислямистите. Чуват се кратки интензивни престрелки и спорадични експлозии, посочва БТА.

През нощта кенийската армия обяви, че не повече от 10 заложници остават в плен на нападателите и че екстремистите са изолирани.

Аш Шабаб заплаши да избие всички заложници в търговския център в Кения
netinfo

Най-малко 68 души, бяха убити от началото на атаката в събота. Сред жертвите са племенник на кенийския президент Ухуру Кениата и неговата годеница, кенийският поет и дипломат Кофи Аунор, Рухила Адатия-Суд, съпругата на американски дипломат, която била популярен телевизионен е радиоводещ в Кения, най-малко трима британци, две французойки, двама канадци, включително един дипломат, холандка, китайка, двама индийци, сред които 8-годишно момиче, южноафриканец, новозеландец и австралиец, който е имал и британско гражданство.

Отговорност за атаката пое сомалийската ислямистка групировка Аш Шабаб. Тя обяви, че нападението е в отмъщение за кенийската военна намеса в съседната страна.

Аш Шабаб заплаши да избие всички заложници в търговския център в Кения
netinfo

Същевременно британският премиер Дейвид Камерън прекъсна посещение в Шотландия, за да ръководи дейността на кралските тайни служби във връзка с атентата в Кения, където ислямски екстремисти от Сомалия взеха заложници, предаде ИТАР-ТАСС. "Прекъсвам визитата си, за да се върна на Даунинг стрийт и да проведа следобед заседание на извънредната правителствена комисия по сигурността "Кобра" във връзка с терористичния акт в Кения", заяви министър-председателят. Дейвид Камерън бе пристигнал в замъка Балморал, шотландската резиденция на кралица Елизабет Втора, където британските премиери по традиция всяка есен посещават монарха. Според британски медии в Найроби са загинали вероятно трима британски заложници.