Асад няма да се задържи на власт, заяви високопоставен представител на НАТО
Асад няма да се задържи на власт, заяви високопоставен представител на НАТО / снимка: Reuters, архив

Президентът на Сирия Башар ал Асад вероятно няма да се задържи на власт, заяви на пресконференция в Москва председателят на Военния комитет на НАТО генерал Кнуд Бартелс, цитиран от Ройтерс.

Генералът добави, че НАТО вече разработва планове за охрана на сирийските запаси от химическо оръжие, които ще бъдат задействани, ако Ал Асад се оттегли доброволно или бъде принуден да се оттегли от поста си. "Може да си помислите, че очакванията ми Асад да се оттегли са неоснователни. Но аз съм убеден, че ще стане именно така", подчертал генералът.

На въпрос за стратегията на НАТО по отношение на конфликта в Сирия генерал Бартелс отговорил, че основният проблем за Алианса в момента е сигурността на Турция.

Кнуд Бартелс е в Москва за поредица от срещи в генералния щаб на руските въоръжени сили. Началникът на генералния щаб на руската армия генерал-полковник Валери Герасимов бе цитиран от радиостанция "Гласът на Русия", че срещите му с Бартелс са били посветени на военното сътрудничество между НАТО и Русия. Споразумение по тези въпроси ще бъде подписано в Брюксел през януари по време на посещението на Герасимов за заседанието са съвета НАТО-Русия, предава БТА.

Европейският съюз трябва да съдейства, за да бъде ускорено падането на Башар ал Асад, заяви френският президент Франсоа Оланд преди разговорите в Брюксел с лидерите на останалите 26 страни от ЕС, предаде ДПА.

"Уви, там се води война. Тя се обръща срещу Башар ал Асад. Сега трябва да се посветим на целта да го накараме да си отиде възможно най-бързо", каза Оланд пред журналисти в белгийската столица. Опозиционната коалиция е призната от повечето държави за законен представител на сирийския народ, добави той.

В проекта за заключителна декларация европейските лидери заявяват, че са потресени от все по-силно влошаващата се ситуация в Сирия и ще продължат да действат приоритетно по
отношение на нея. В документа сирийската опозиция е наречена законен представител на сирийския народ.

В началото на седмицата над 120 страни и международни организации официално признаха коалицията на среща на "Приятелите на сирийския народ" в Маракеш, Мароко, напомня ДПА.

От своя страна Русия няма намерение да променя позицията си спрямо Сирия, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на Александър Лукашевич, официален говорител на руското външно министерство. Това изявление бе направено във връзка с думите на говорителката на Държавния департамент на САЩ, че Вашингтон "приветства факта, че руското правителство най-сетне започна да се пробужда, да гледа реалистично на нещата и да признава, че дните на режима на Башар ал Асад са преброени".

"Ние никога не сме спали", заявил Лукашевич. "И позицията си не сме променяли и няма да променяме", подчертал той. Той добавил, че Русия не преговаря с никого за съдбата на сирийския президент Башар ал Асад.

Според Лукашевич обстановката в Сирия е сложна и изрази убеденост, че "всяка форма на конфронтация води до задънена улица". Русия настоява напълно да се използват възможностите на Женевското комюнике, заявил Лукашевич. "Необходимо е да се сложи край на насилието и да се седне на масата за преговори. Става дума за съдбата на един народ, а не за съдбата на един лидер", подчертал дипломатът.

В същото време АФП акцентира, че за участниците в днешните петъчни протести срещу режима в Сирия единственият терорист е президентът Башар ал Асад, а не джихадистите от фронта Ан Нусра, включен в американския списък на терористичните организации. „Благодарност на всички „терористи” в Сирия, които се бият срещу Асад. Всички ние сме от фронта Ан Нусра”, гласеше лозунг на протестиращите. С развети революционни знамена те преминаха в редица райони на Дамаск.

Решението на САЩ да включи Ан Нусра в списъка на терористичните организации предизвика вълна от критики в Сирия и солидарност с това радикално движение в редиците на бунтовническата Свободна сирийска армия.

След вчерашното изявление на висш руски представител, че може би опозицията в Сирия ще победи, бе издигнат плакат с надпис „Отнесени от вихъра” и карикатура, на която Асад рухва в прегръдката на руския президент Владимир Путин, посочва АФП.