Армията на Фиджи обяви, че е поела властта
Армията на Фиджи обяви, че е поела властта / netinfo

Командващият въоръжените сили на Фиджи Франк Байнимарама обяви, че е поел контрола върху страната от избраното правителство. Така той потвърди четвъртия преврат за по-малко от двайсет години в тихоокеанската островна държава, предаде Асошиейтед прес.

"Днес военните иззеха контрола от правителството, сега държат изпълнителната власт и управлението на страната", каза Байнимарама на пресконференция в столицата Сува.

Главнокомандващият добави, че се е позовал на извънредни правомощия от конституцията и е поел някои от задълженията на президента, за да освободи от пост министър-председателя Лайсения Карасе и да назначи временен заместник.

Байнимарама поясни, че ще предаде извънредните президентски правомощия следващата седмица. Тогава той ще поиска от Висшия съвет на вождовете, който има конституционно право да избира и отстранява президента, да ги върне на държавния глава Рату Джозефа. Очаква се Джозефа да назначи временно правителство.

В бъдеще ще се насрочат и избори, за да се възстанови демокрацията, отбеляза Байнимарама.

Министър-председателят на Нова Зеландия Хелън Кларк каза по-рано днес, че връзките с Фиджи в областта на отбраната са прекъснати. Новозеландските власти ще забранят влизане в страната на офицери и техните семейства от Фиджи, добави Кларк.

За Байнимарама се смята, че децата му следват в Нова Зеландия, отбелязва АП.

Австралийският външен министър Александър Даунър обяви, че страната му ще наложи подобни ограничителни мерки, ако се потвърди свалянето от власт на Карасе. Фиджи ще бъде изолирана от Общността на нациите - организацията на Великобритания и нейните бивши колонии, и от страните членки на Южнотихоокеанския форум, предупреди Даунър.

Австралийският премиер Джон Хауард разкри, че Карасе е помолил Канбера да изпрати войници, които да помогнат да се предотврати превратът. Хауард обаче е отказал, тъй като не е счел за привлекателна перспективата австралийски войници да се бият с армията на Фиджи по улиците на Сува.

Байнимарама от няколко седмици заплашваше да прочисти правителството на Карасе, когото обвинява в корупция, и на няколко пъти поиска неговата оставка. Главнокомандващият също заяви, че военните на Фиджи ще окажат силна съпротива срещу всяка чуждестранна намеса.