Армения Русия Нагорни Карабах
Армения Русия Нагорни Карабах / БГНЕС
Това става след ново изостряне на напрежението в региона
Армения заяви, че очаква Русия да предприеме действия, за да принуди Азербайджан да изтегли войските си от зона в Нагорни Карабах, за която отговорят руските миротворци, предаде Ройтерс.

Азербайджанските войски през 2020 г. изтласкаха силите на етническите арменци от обширни територии, които последните контролираха от 90-те години на миналия век в и около Нагорни Карабах, преди Русия да се намеси като посредник за прекратяване на огъня и да разположи свои миротворци, отбелязва Ройтерс.

В събота Москва обвини Азербайджан, че е нарушил споразумението за прекратяване на огъня с Армения, позволявайки на свои войници да навлязат в зона близо до село Фарух, но по-късно каза, че те са били изтеглени вчера.

Заради Нагорни Карабах: Москва и Баку си размениха остри думи

Арменското външно министерство призова днес за разследване на действията на руския миротворчески контингент по време на нахлуването на азербайджанските военни и публикува две карти на руското министерство на отбраната, които по думите на ведомството показват, че тези военнослужещи все още се намират в зоната.

"Очакваме руският миротворчески контингент в Нагорни Карабах да предприеме конкретни мерки за спиране на нахлуването на азербайджанските части в зоната на своята отговорност и за изтеглянето на азербайджанските въоръжени сили", се посочва в изявление на министерството.

Азербайджан заяви вчера, че не е изтеглил войските си, и че зоната е негова суверенна територия.
БТА