/ Istock
Армения официално призна Палестина за държава, съобщи днес арменското Министерство на външните работи, противопоставяйки се на Израел, който възразява срещу такива стъпки, предаде Ройтерс.

Министерството допълва, че Армения подкрепя резолюцията на ООН за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа и се застъпва за двудържавното решение на палестинско-израелския конфликт.

Катастрофалната хуманитарна ситуация в ивицата Газа и продължаващият военен конфликт днес са сред приоритетните въпроси в международния политически дневен ред, които изискват уреждане, се казва в изявлението. Армения категорично отхвърля нападенията срещу гражданска инфраструктура, насилието срещу мирни граждани, вземането на заложници и пленяването на цивилни по време на въоръжения конфликт и се присъединява към исканията на международната общност за тяхното освобождаване без предварителни условия.

Армения се присъедини към резолюциите на Общото събрание на ООН, в които се призовава за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа. Освен това Армения е искрено заинтересована от установяването на мир и стабилност в Близкия изток, дългосрочен мир между еврейския и палестинския народ. На различни международни форуми ние винаги сме се застъпвали за мирно и цялостно уреждане на палестинския въпрос и продължаваме да подкрепяме решението за две държави в израелско-палестинския конфликт. Убедени сме, че това е единственият начин да се гарантира, че палестинците и израелците ще могат да осъществят законните си стремежи, посочва арменското външно министерство.

Въз основа на гореизложеното Армения потвърждава отново ангажимента си към международното право, принципите на равенство, суверенитет и мирно съжителство на народите и признава Dържавата Палестина, завършва в заключение изявлението на ведомството.

Доскоро девет от общо 27-те страни в Европейския съюз бяха признали Държавата Палестина. Осем от тях - Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша - го направиха преди влизането си в ЕС, още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава. През 2014 г. Швеция стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС. На 28 май към страните, признали Палестина, се присъединиха Испания, Норвегия и Ирландия, а на 4 юни - Словения.

Израелското външно министерство извика арменския посланик, след като на 21 юни Ереван обяви, че признава държавата Палестина, предаде АФП.

"След признаването от страна на Армения на палестинска държава, Министерството на външните работи привика арменския посланик в Израел за строго порицание", съобщиха от израелското дипломатическо ведомство.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Светослав Танчев/БТА