Най-малко 135 арменски военнослужещи са убити тази седмица в най-жестоките погранични сблъсъци с Азербайджан след войната през 2020 г. Това сочат  данните, огласени от арменския премиер Никол Пашинян и цитирана от Франс прес.

"До момента броят на убитите е 135. За нещастие това не е окончателното число. Има и много ранени", заяви Пашинян на правителствено заседание.

Армения и Азербейджан се споразумяха за прекратяване на огъня

При обстрели от Азербайджан е загинал и един мирен жител, а други шестима са ранени, допълни омбудсманът на Армения Кристина Григорян.

Така жертвите от двата лагера стават общо над 200. От избухването на сблъсъците във вторник Баку е съобщил за 71 убити свои военни.

Това са най-тежките бойни действия между двете страни от края на войната през 2020 г. за спорния регион Нагорни Карабах. Двете бивши съветски републики водиха през последните трийсет години две войни за тази територия. В първата - от началото на 90-те - загинаха над 30 000 души, а във втората, през 2020 г., изгубена от Армения - повече от 6500. Новите битки показват колко е нажежена все още ситуацията и в спорния планински регион, и на официалната граница между държавите.

Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в нови атаки

Армения призова международната общност да реагира. Европейският съюз, САЩ, Франция, Русия, Иран и Турция изразиха силна тревога и отправиха призиви за прекратяване на насилието.
БТА