Арестуваха шестима души, подготвяли атентат срещу принц Чарлз
Арестуваха шестима души, подготвяли атентат срещу принц Чарлз / Guliver/Getty Images

Шестима души бяха арестувани в графство Лийтрим в Ирландия по подозрения, че планирали терористичен акт срещу британския престолонаследник принц Чарлз и съпругата му Камила, предаде ТАСС, като се позова на британски медии.

Задържаните са мъже на възраст между 21 и 62 години, посочва в. "Дейли мейл". Те били арестувани миналата нощ и сега са в различни полицейски участъци в графството.

У арестуваните са намерени взривни устройства и оръжия, посочва ирландското издание на в. "Дейли мирър". Смята се, че арестуваните са планирали да ликвидират принца и съпругата му при тяхно посещение в Ирландия идната седмица.

Принц Чарлз и Камила планират визита в Ирландия и Северна Ирландия в периода 19-22 май, припомня в. "Дейли мейл". Всички шестима задържани са заподозрени, че са свързани с групировките Истинска Ирландска републиканска армия /Истинска ИРА/ и Ирландска републиканска армия Последователност, отцепили се от ИРА и настояващи за обединение на Ирландия. Смята се, че един от задържаните е водач на Истинска ИРА.

Във връзка с арестите анонимен източник каза, че са били открити две самоделни бомби в кола.

В Ирландия мерките за сигурност са затегнати в навечерието на историческата визита на принца. Гой ще посети Мълагмур в графство Слайго, където през 1979 година беше убит от ИРА прачичото на Чарлз Луис Маунтбатън.

Рекорден брой арестувани за тероризъм във Великобритания

Британската полиция е арестувала за една година рекорден брой лица, заподозрени в тероризъм, съобщи Скотланд ярд, цитиран от ТАСС.

От края на април миналата година досега полицията е задържала рекордните 338 души, заподозрени в терористична дейност. Петдесет и шест от тях са на възраст под 20 години. Според полицията повече от 700 британски граждани са заминали за Сирия да се бият в редиците на екстремистите или да ги подпомагат. Предполага се, че около половината от тях са се върнали във Великобритания, отбелязва Асошиейтед прес.

По данни на полицията в страната се намират стотици британски граждани, участвали в бойни действия в Сирия и Ирак, което е сериозна заплаха за сигурността на Обединеното кралство. Координаторът на антитерористичната борба в британската полиция Марк Роули каза, че заподозрените не са хуманитарни служители или гостуващи роднини, а лица, пораждащи реална тревога.

Според Роули повече от половината от арестуваните са свързани със Сирия. Той не уточни на колко заподозрени са били повдигнати обвинения.

Британският премиер Дейвид Камерън обяви вч сряда нова програма за борба с екстремизма. По думите му предвидените мерки се отнасят предимно за радикални ислямисти. Планът за борба с екстремизма дава право на правителството да забранява организации, проповядващи радикални възгледи на обществени места. Новите пълномощия ще обхванат групировки, които властите не могат да обявят извън закона въз основа на действащите правни норми.

Правоохранителните органи ще получат също право да ограничават свободата на действие на екстремисти, които извършват пропаганда сред младежи - на тях ще им бъде забранено да се изказват по радиото и телевизията, да участват в демонстрации и да разпространяват информация в социалните мрежи без разрешение на властите.

Източник: БТА