Антъни Блинкен
Антъни Блинкен / Gulliver/Getty Images
Американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна в Берлин, за да разговаря със съюзниците на САЩ - дипломатическо усилие, което цели да разсее напрежението в отношенията с Москва заради Украйна, предаде Ройтерс.

На пресконференция по повод навършването на една година от встъпването си длъжност президентът Джо Байдън предупреди, че руският президент Владимир Путин ще предприеме военни действия в Украйна, след като струпва войски край границата, но подчерта, че пълномащабна война ще струва скъпо на Русия и икономиката ѝ.

Блинкен, който при посещение в Киев вчера заяви, че Вашингтон ще се придържа към дипломацията, докато това е възможно, ще разговаря в Берлин с висши представители на Германия, Франция и Великобритания преди утрешната си среща в Женева с руския си колега Сергей Лавров.

Държавният секретар ще се срещне с германския външен министър Аналена Бербок, която преди това ще разговаря с френския и британския си колега, отбелязва ДПА.

Според висш служител в Държавния департамент в Берлин Блинкен ще произнесе реч, която ще се впише в контекста на напрежение в Европа. В словото си, адресирано както към европейската общественост, така и към политиците, държавният секретар се очаква да определи кризата в Украйна като критичен момент за базирания на правила международен ред
БТА