Ангела Меркел призова за хармония между религиите
Ангела Меркел призова за хармония между религиите / снимки: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел призова за хармония между религиите и осъди насилието от последната седмица при протестите срещу антиислямския филм, предаде ДПА.

"Призоваваме за мирно съжителство на религиите, както в Германия, така и по целия свят. Свободата на вероизповеданието означава всеки да упражнява религията си свободно, но насилието не е начин за изразяване на разногласия. Нещата трябва да се уреждат по мирен път, чрез диалог", заяви тя.

Меркел обясни, че наложената от правителството й забрана за бъдещи посещения в Германия на радикалния американски пастор Тери Джоунс, който се изказа в подкрепа на антиислямския филм, има за цел да ограничи нарушаването на обществения ред.

От своя страна влиятелен германски депутат настоя Германия да забрани публичното показване на антиислямския видеоклип, станал причина за протестите и насилието в арабския свят, съобщи ДПА.

Християндемократът Волфганг Босбах заяви пред баварска телевизия, че властите не трябва да допуснат крайнодясна организация да покаже публично записа, който е достъпен на сайта YouTube. "Свободата на словото и на изкуството не може да бъдат без никакви граници", каза депутатът.

Крайнодясното обединение "За Германия", което обеща да покаже клипа, преди е разпространявало пред германски джамии карикатури, осмиващи пророка Мохамед.

Германският външен министър Гидо Вестервеле разкри, че е било забранено планирано посещение в Германия на подкрепилия видеоклипа радикален пастор от САЩ Тери Джоунс, предава БТА. Джоунс е живял повече от десет годни в германския град Кьолн.

Ангела Меркел призова за хармония между религиите
netinfo

Междувременно Европейската комисия е готова с допълнителните мерки за охраната на своите представителства в държавите, обхванати в последните дни от протести, свързани с филм, осмиващ исляма. Това съобщи Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън.

Говорителят добави, че в момента се оценява степента на сигурност на представителствата на комисията и се осъществява постоянен контакт с властите във всички засегнати от протестите страни. Ще вземем необходимите мерки, допълни Кочиянчич.