Американският и полският президент защитиха плановете за системата ПРО
Американският и полският президент защитиха плановете за системата ПРО / снимка: BGNES

Президентът Джордж Буш и полският му колега Лех Качински защитиха плановете на Съединените щати да разположат елементи от системата си за противоракетна отбрана в Източна Европа - проект, който се натъква на яростна съпротива от страна на Русия. Двамата разговаряха във Вашингтон, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Планът символизира желанието ни да работим за мир и сигурност, подчерта Буш по време на състоялите се в Белия дом разговори. Той посочи, че целта е Европа да бъде защитена от заплахи, които е възможно да се появят от части от света, където управляващите не харесват западния начин на живот и се опитват да разработят оръжия за масово унищожение.

Качински увери Русия, че проектът не е насочен срещу нея. Целта му е да защитава нашите демокрации срещу държави, които се стремят да се сдобият или вече притежават ядрени и други оръжия за масово унищожение. Така че това е наистина инструмент за отбрана, подчерта той.

Съединените щати планират да разположат десет ракети- прехващачи в Полша и радарна станция в Чехия. Според Вашингтон целта е по-голямата част от Европа да бъде защитена от евентуални нападения с ракети с голям обсег от страна на Иран и други от така наречените неблагонадеждни държави като Северна Корея.

Буш благодари на Качински за помощта, която оказва Полша на Съединените щати в Афганистан и Ирак. "Войната никога не е популярна", отбеляза американският президент в момент, когато източноевропейската държава все още не е решила дали да върне 900-членния си контингент от Ирак у дома до края на годината.

Предвидено е по време на тридневното си посещение в Съединените щати Лех Качински да награди посмъртно покойния американския президент Роналд Рейгън с едно от най-високите полски държавни отличия. Това ще стане във вторник, когато Качински ще връчи в Лос Анджелис на вдовицата на Рейгън Нанси "Ордена на белия орел".