Американски войник е бил убит в Афганистан при спасителна операция
Американски войник е бил убит в Афганистан при спасителна операция / снимка: Reuters, архив

Американски войник е бил убит при операция в Афганистан, при която бе спасен отвлечен от талибаните американски лекар, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Белия дом.

Д-р Дилип Джоузеф бе похитен в сряда в окръг Сароби, в околностите на столицата Кабул. Той бе освободен при съвместна операция на американските и афганистанските специални части. За момента не е съобщено как е бил убит американският военен, нито дали има ранени при акцията.

Американският генерал Джон Алън, командващ международните сили в Афганистан под командването на НАТО (ИСАФ), издал заповедта за провеждане на операцията, след като разузнавателни данни показали, че отвлеченият лекар е в непосредствена опасност, евентуално дори от смърт.

Междувременно висш полицай и представителка на властите, отговаряща за женските въпроси, бяха убити при нападения в Афганистан, предадоха световните агенции, като се позоваха на официални източници, предава БТА.

Началникът на полицията в западната провинция Немруз загина при експлозия на заложена край пътя бомба. Генерал Мохамад Муса Расоли отивал на работа, когато автомобилът му се натъкнал на взривно устройство. Талибаните поеха отговорност за покушението.

Въоръжени мъже застреляха и директорката на отдела по женските въпроси към провинциалния съвет на източната провинция Лагман. Подобно на генерал Расоли, Надя Седики е била убита на път за работа.

Предшественичката на Седики на поста Ханифа Сафи е била убита преди пет месеца при експлозия на прикрепена към колата й бомба, отбелязва Франс прес. До момента никой не е поел отговорност за днешното покушение. Талибаните обаче са против това жените да ходят на работа и да учат.