/ ThinkStock/Getty Images
Съединените щати вчера отново нанесоха въздушен удар срещу проправителствена милиция, тъй като тя представлявала заплаха за подкрепяни от Вашингтон бунтовници в Южна Сирия, съобщиха световните агенции.

САЩ удариха Сирия (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Въпреки предупрежденията проправителствените сили навлязоха в установената зона за деескалация с танк, артилерия, зенитни оръдия, бронетранспортьори и над 60 войници", обяви ръководената от САЩ международна коалиция в изявление, цитирано от Ройтерс. При удара, нанесен от американски изтребител, били унищожени две оръдия, зенитно оръдие и танк. "Коалицията не се стреми да воюва със сирийския режим или проправителствени сили, но е готова да се защитава, ако проправителствените сили откажат да напуснат зоната за деескалация", се изтъква в изявлението.

Тръмп заповядал "кампания за унищожаване" на джихадистите в Ирак и Сирия
 
Представител на сирийската армия, цитиран от агенция САНА, съобщи, че самолети на коалицията са нанесли удар по една от армейските позиции в района Аш Шахим на шосето към град Ат Танф, съобщи ТАСС. В резултат на нападението сред сирийските военни има убити и ранени, се посочва в съобщението.

Над 100 цивилни, сред които 42 деца, загинаха при удари на коалицията в Сирия

"Новата агресия стана още едно потвърждение за подкрепата, оказвана от тази коалиция на терористичните сили в момент, когато сирийската армия и съюзниците им ежедневно постигат успехи срещу терористите от "Ислямска държава", се казва още в съобщението.

САЩ започнаха да въоръжават сирийските кюрди

Агенция САНА припомня, че на 18 май самолети на коалицията удариха позиция на сирийската армия в същия район. Пентагонът съобщи, че ударите са били нанесени по колона проправителствени сили, която се приближавала на опасно разстояние от военната база на коалицията в Ат Танф, където е създаден лагер за обучение на местни бунтовници за борба срещу "Ислямска държава".
БТА