/ Guliver/Getty Images
САЩ съобщиха, че са започнали да предоставят оръжие на кюрдските милиции в Сирия, предаде Ройтерс.
 
По думите на говорителя на Пентагона майор Ейдриън Ранкин-Галоуей бойците на кюрдите са получили от американската армия леко оръжие и машини. Според него въоръжението е било предоставено по-рано през вчерашния ден.
 
Друг представител на САЩ, пожелал анонимност, заяви вчера, че това било станало през последните 24 часа въз основа на правомощия, дадени от президента Доналд Тръмп по-рано този месец.
 
Ердоган: Турция, САЩ и Русия могат заедно да се борят срещу ИД в Сирия

Засега няма реакция от Турция. Тя беше отправила предупреждение към Вашингтон, че може да си навреди с въоръжаването на кюрдските сили в Сирия.
 
Анкара разглежда действащите там кюрдски милиции "Сили за защита на народа" (СЗН) като сирийски клон на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която провежда въоръжена кампания срещу турските власти от 1984 г. и е обявена за терористична организация от САЩ, Турция и ЕС.

Русия изразява предпазлив оптимизъм за постигането на мирно споразумение за Сирия
 
Вашингтон разглежда СЗН като ценен партньор срещу "Ислямска държава" в Северна Сирия.
 
Според американската страна въоръжаването на сирийските кюрди е необходимо за превземането на Ракка, фактическата столица на "Ислямска държава" в Сирия и средище за планиране на атентати срещу Запада. Официални представители на САЩ заявиха пред Ройтерс също, че Вашингтон възнамерява да засили сътрудничеството с Турция по линия на разузнаването, за да подпомогне по този начин действията й срещу ПКК.
 
Русия не планира нова военна база в Сирия

Не е ясно дали тази мярка ще е достатъчна, за да успокои притесненията на Анкара.

Нейните опасения са свързани с това, че засилването на позициите на СЗН в Северна Сирия крие риска да разпали още по-силно въоръжената кампания на ПКК на турска територия. Турската страна също така изрази безпокойство, че оръжия, предоставени на СЗН, може да се окажат в ръцете на ПКК.
БТА