Атанас Скатов
Атанас Скатов / БГНЕС
Алпинистът Атанас Скатов се е отправил към връх Чо Ою в Хималаите
97341
Алпинистът Атанас Скатов се е отправил към връх Чо Ою в Хималаите
  • Алпинистът Атанас Скатов се е отправил към връх Чо Ою в Хималаите
Очаква се в неделя българският алпинист Атанас Скатов да тръгне към връх Чо Ою в Хималаите. Пред Дарик мениджърът му Мария Илиева разказа, че Скатов се чувства добре, въпреки че е изморен. След Чо Ою той планира да потегли на експедиция до Еверест.
 
Атанас Скатов е в лагер 2 под връх Чо Ою и утре ще стане ясно дали може да продължи нагоре или не в зависимост от метеорологичните условия. Освен Скатов в лагера има още девет човека, които изчакват възможност да продължат до върха.
 
Алпинистът Атанас Скатов покори връх Денали в Аляска (СНИМКИ)

Скатов се чувства добре и има силно желание да се изкачи
на Чо Ою. "Изморен е, разбира се, от лошото време, от студа, но има голямо желание да успее. При успех или ако се наложи да слезе, ще има няколко дни почивка и след това ще се отправи към базовия лагер на Еверест", каза Илиева.

Атанас Скатов
БГНЕС

Скатов ще предприеме изкачване на Еверест, когато има условия за това, допълни тя. Илиева каза, че се чува всеки ден с алпиниста.
 
Втори българин покори Анапурна, и Атанас Скатов изкачи осемхилядника

Чо Ою е шестият по височина връх
в света. Намира се на границата между Непал и Тибет, на 20 километра от връх Еверест. В превод името на върха означава „Богиня на тюркоаза“ и се счита за един от най-лесните за катерене осемхилядници.