/ ThinkStock/Getty Images
Албанските журналисти и други медийни работници ще протестират днес срещу пакет от законопроекти за медиите, по-специално закона за борба с клеветата, който предвижда затварянето на новинарски портали, електронни или печатни медии, ако излъчват новини, които се характеризират като клеветнически без да се изисква решение на съда, съобщи МИА.

Протестът се организира от журналистически асоциации под мотото „Не пипай словото ни“. Той ще се проведе пред сградата на Парламента, като началото се предвижда да започни в 9:30 часа, тридесет минути преди началото на парламентарната сесия.

1300 земетресения са регистрирани в Албания за пет дни

Журналистическата гилдия получи пълна подкрепа от опозицията и гражданския сектор, а също и от Дуня Миятавич, комисар на Съвета на Европа по правата на човека, която призова текста на законите да бъде преразгледан изцяло, като ги счита за „тежък удар върху свободата на изразяване“.

„Изразявам дълбока загриженост, когато научих, че албанският парламент ще разгледа два законопроекта, известни като „Пакет за борба с клеветата“. Тези законопроекти се нуждаят от спешно подобрение. Някои разпоредби не са в съответствие с международните и европейските стандарти за правата на човека, които защитават свободата на изразяване и свободата на медиите”, каза Миятович.

Албания избра нов главен прокурор

Тя призова албанския парламент да преразгледа настоящите проекти и да ги приведе в съответствие със стандартите и законодателните решения на Съвета на Европа в Европейския съд по правата на човека.

Европейската комисия също изрази безпокойство. „Комисията прегледа пакета от закони за медиите, коментира и изрази загриженост по време на процеса на изготвяне. Комисията призовава албанските власти да разгледат препоръките, направени от ОССЕ и Съвета на Европа, мобилизирани чрез фондове на ЕС, за да гарантират спазването на европейските стандарти в областта на свободата на изразяване”, гласи писмения отговор на ЕК пред медиите.
БГНЕС