/ iStock/Getty Images
Министерството на здравеопазването и социалните грижи в Албания обяви, че е създаден и приет протокол за серологични тестове за наличие на антитела след преболедуване на коронавируса и в частни лаборатории.

"Техническата комисия от експерти за справяне с опасния вирус прие протокол, който позволява серологични тестове и в частни институции, но преди това тестовете трябва да бъдат проверени от Института по обществено здраве", се казва в изявлението.

127 нови случая на коронавирус в Северна Македония

Той добави, че само тестове, одобрени от Националната агенция по лекарствата и медицинските изделия, могат да се използват в лаборатории, лицензирани и признати от Министерството на здравеопазването и социалните грижи.

В същото време министерството информира гражданите, че това не е тест, който потвърждава дали човекът е активен срещу опасния вирус, а дали се е срещал с болестта.

„Тестването за антитела показва дали сте имали инфекция Sars-KOV-2, но този тест не и не трябва да се използва за откриване на продължаваща инфекция. Ще отнеме 1-3 седмици след заразяването на тялото, за да произведе антитела.

Тези резултати са важни да бъдат доведени до знанието на хората, които могат да се окажат донори на кръвна плазма за лечение на други пациенти с коронавируса”, обясниха от министерството.

Междувременно броят на новозаразените хора в страната расте. Вчера бяха регистрирани 102 нови положителни граждани от 501 тествани, четирима са починали, а 50 са се излекували.
БГНЕС