Ахмадинеджад: Плановете за 10 предприятия за обогатен уран не са блъф
Ахмадинеджад: Плановете за 10 предприятия за обогатен уран не са блъф / Reuters

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че плановете на страната му да изгради 10 нови предприятия за обогатяване на уран не са блъф и Техеран ще продължи осъществяването на програмата за тяхното създаване, предават световните агенции, цитирани от БГНЕС.

"Няма място за блъф в това отношение. Ще продължим с това, което заявяваме", изтъкна Ахмадинеджад в телевизионно интервю по държавната телевизия в отговор на въпрос дали страната действително ще изгради нови съоръжения. В неделя иранският ръководител оповести, че ислямската държава ще изгради 10 нови завода за обогатяване на уран, след като ядрената агенция на ООН прокара резолюция, осъждаща Техеран за изграждането на второ подобно съоръжение.

В интервюто си Ахмадинеджад разкритикува Русия за подкрепата й на резолюцията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ): "Русия направи грешка с подкрепата си за анти-иранската резолюция и смятаме, че те нямат точна преценка за обстановката в съвременния свят". Той каза също, че санкциите срещу Иран няма да имат ефект и заплаши, че "агресорите ще съжаляват за действията си в мига, в който поставят пръст върху спусъка".

"Иранският ядрен въпрос бе разрешен... Няма да водим преговори по този проблем. Няма нужда от преговори", подчерта Ахмадинеджад. Според него страната му не е длъжна да съобщава на МААЕ за плановете си за изграждане на ядрени съоръжения освен ако не използва вносна технология.