/ Gulliver/Getty Images, архив
6 юни 1944 г. – датата, която историята определя като повратния момент във Втората световна война. 80 години по-късно, отбелязваме годишнината от едно от най-значимите събития в историята на Втората световна война – Десанта в Нормандия, известен още като Денят „Д“ или операция „Нептун“.

На този ден съюзнически войски, водени от САЩ, Великобритания и Канада, извършват мащабна десантна операция на бреговете на Нормандия, Франция. Целта е да се отвори втори фронт в Европа и да се ускори разгрома на Нацистка Германия.

Десантът е предшестван от стратегическо планиране и подготовка. За операцията са мобилизирани около 156 000 войници, 7000 кораба и близо 11 000 самолета. Операцията е съпроводена от масирани бомбардировки и дезинформационна кампания, целящи да объркат германската отбрана.

Въпреки ожесточената съпротива, съюзниците успяват да си осигурят плацдарм на френския бряг. Следват тежки сражения, но постепенно съюзниците печелят предимство. До края на юли те успяват да освободят голяма част от Нормандия и да положат основите за по-нататъшното си настъпление в Европа.

Десантът в Нормандия е ключов момент във войната, а историческият консесус сочи, че това е повратната точка в конфликта. Операцията отслабва значително германските сили и с отварянето на втори фронт срещу Нацистка Германия се проправя път към нейната капитулация.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня