77% повече българи и румънци са посетили Велкобритания за година
77% повече българи и румънци са посетили Велкобритания за година / cнимкa: БГНЕС

Според статистическите данни броят на румънците и българите, посещаващи Великобритания, се е увеличил със 77% за 12 месеца. Те имат право да я посещават толкова често, колкото искат, след като техните страни се присъединиха към ЕС през януари 2007 г. Броят на хората, които могат да работят на Острова, е стриктно ограничен от квоти, но голямото увеличение на посетителите събуди подозрения, че мнозина са избрали да останат във Великобритания и да работят на черно. Това пише вестник "Телеграф" в електронното си издание.

Според директора на Националната следствена служба на България Бойко Рашков повече от 250 молби за получаване на българско гражданство се внасят в Министерството на правосъдието в София всяка седмица. В момента, в който кандидатите получат гражданство, те са свободни да се движат във всичките 27 страни от ЕС.

Кандидатите за българско гражданство казват на служителите, че желаят да се преместят в България заедно със семействата си и да започнат бизнес. Рашков заяви, че се нуждае от още хора, за да обработват молбите за гражданство, които скочиха до 61 000. "Нашите служители просто не могат да се справят с цялата тази работа". Той посочи, че кандидатите, които заявяват, че желаят да получат българско гражданство, за да могат свободно да пътуват в ЕС, биват отхвърлени.

Членът на комисията по вътрешните работи в британския парламент Джеймс Клаписън заяви: "Ние се нуждаем от яснота как това засяга мерките, които правителството прилага, за да контролира българите и румънците, работещи във Великобритания". Директорът на службата за контрол на миграцията Ендрю Грийн от своя страна заяви: "Съвсем ясно е, че тези хора се опитват да вземат българско гражданство, за да получат достъп до европейските пазари за работна сила. В много случаи такъв пазар ще е Великобритания, щом като контролът, наложен от правителствата на Румъния и България, пропуска като сито".

Цифрите, предоставени от Националната статистическа служба, показват, че 200 000 души от България и Румъния са посетили Великобритания до края на юли 2007 г., докато през предходните 12 месеца те са били 113 000 души. Правителството ограничи броя на хората от тези две страни, които искат да работят във Великобритания. Данните сочат, че 15 000 разрешителни за работа са издадени между януари и юни 2007 г. Предвижда се чистата имиграция, като се вземе предвид мащабната емиграция, да добавя 190 000 души на година към населението на Великобритания.

Към 2031 г. се очаква то да достигне 71 млн. души при 60.6 млн. през 2006 г. Камарата на лордовете обяви миналия месец, че икономическата полза от нарастващата имиграция във Великобритания е пренебрежимо малка.