полиция
полиция / Thinkstock/Getty Images
Норвежката полиция съобщи, че е арестувала 17-годишен руски гражданин по подозрение във връзка с взривното устройство, открито снощи близо до оживена метростанция в Осло и обезвредено преди да избухне, предадоха световните агенции.

В Осло откриха и обезвредиха взривно устройство, има задържан

Високопоставен полицейски служител посочи, че младежът е задържан по подозрение в притежание на оръжие. Ръководителката на службите за сигурност Бенедикте Бьорнланд посочи, че не е ясно дали тийнейджърът е планирал да извърши нападение със самоделното взривно устройство. Самоличността на заподозрения не бе оповестена, но Бьорнланд отбеляза, че той е бил известен на разузнаването.

Официално: Мъж от Узбекистан е заподозрян за атентата в Стокхолм

Тя уточни, че той е пристигнал през 2010 г. в Норвегия като бежанец. Според в. "Верденс ганг", цитиран от ТАСС, младежът е бил наблюдаван в последно време от специалните служби и симпатизирал на радикални ислямистки групировки, включително на "Ислямска държава".

СНИМКИ: Атентат в Стокхолм

Бьорнланд съобщи, че полицията днес е повишила степента на национална заплаха от тероризъм срещу Норвегия от "вероятна опасност" на "възможна опасност" от атака в близките два месеца.
 
БТА