165 кг експлозив открити в камионетката на арестуваните членове на ЕТА
165 кг експлозив открити в камионетката на арестуваните членове на ЕТА / netinfo

Сто шейсет и пет килограма експлозиви са били открити в колата на тримата предполагаеми членове на баската терористична организация ЕТА, задържани снощи в Югозападна Франция. Това съобщи Франс прес, позовавайки се на испанското министерство на вътрешните работи.

Полицаите арестували тримата край френския град Сен-Жан-Пие-дьо-Пор, близо до испанската граница. В момента на задържането единият от заподозрените предавал на другите двама товарен автомобил "Ситроен Берлинго", в който били открити 9 кг пентрит (много мощен и чувствителен експлозив), 16 кг сяра и 140 кг калиев хлорат.

В колата, която била крадена и с фалшиви номера, са намерени и различни видове оръжие, включително автоматична пушка G3 и три пистолета. Там имало и кабел за детонатор, два детонатора, две газови бутилки, скенер и ремонтни инструменти.

Самоличността на тримата задържани предполагаеми членове на ЕТА не беше оповестена. Акцията е осъществена в тясно сътрудничество между испанската Гражданска гвардия и френската полиция. Тя била предприета, след като в района на същия град били открити префасонирани газови бутилки.

Испански вестници съобщават, че задържаните се готвели да извършат атентат в съседната испанска област Навара. "Мундо" се позовава на източници от следствието, според които единият от арестуваните бил член на логистичното звено на организацията, а други двама били членове на ударна група.

Трите ареста в Южна Франция бяха последвани от задържането по-късно през нощта на двама предполагаеми активисти на ЕТА в района на Париж, пътуващи с краден товарен микробус. Според следствието двата случая не са свързани.

ЕТА, смятана за отговорна за смъртта на 819 души през 39-годишната си терористична кампания за независимост на Страната на баските, заяви на 5 юни, че слага край на обявеното на 22 март 2006 г. прекратяване на огъня.