13 души загинаха при два атентата в Пакистан
13 души загинаха при два атентата в Пакистан / снимка: Reuters

Най-малко 13 души бяха убити при два самоубийствени атентата в Северозападен Пакистан - срещу сграда на пакистанската служба за сигурност в Пешавар и срещу полицейски участък в гарнизонния град Бану, предаде Франс прес.

Днешните атентати са четвърти и пети за шест дни в района. Талибаните обещаха да засилят атаките в градовете в отговор на сухопътната офанзива, предприета преди месец от армията в племенния район Южен Вазиристан в северозападната част на Пакистан.

Рано сутринта кола бомба частично разруши сграда на Междуведомственото разузнавателно управление ИСИ - влиятелната национална разузнавателна служба, подчинена на армията.

Една кола пристигна, движейки се в посока, обратна на движението, силите на реда откриха огън срещу нея и шофьорът я взриви, посочи пред АФП служител на силите за сигурност.

Десет души са загинали, а над 80 са ранени, заяви началникът на регионалната полиция Малик Навид, цитиран от БТА.

Малко по-късно втори атентат отне живота на най-малко трима полицаи в участък в Бану. Атентаторът се блъснал с колата си в сградата на участъка, посочи началникът на градската полиция.

На 8 ноември при атентат край пазар на добитък в Пешавар бяха убити 15 души. На следващият ден бе извършен атентат при полицейски контролен пункт в града. Загинаха един полицаи и двама цивилни. На 10 ноември 32 души станаха жертва на атентат с кола бомба на оживен пазар в предградието на Пешавар Чарсада, припомня агенцията.