120 души и 17 редки носорози се удавиха при наводнения в Източна Индия
120 души и 17 редки носорози се удавиха при наводнения в Източна Индия / Getty Images, архив

Над 120 души загинаха при мусонни бури и наводнения в източните щати на Индия. 17 носорози от рядък вид се удавиха в природен резерват, съобщиха днес индийски служители, цитирани от ДПА.

Само в щата Ориса са намерили смъртта си 52-ма души в гръмотевичните бури през уикенда, каза шефът на местната служба за борба с бедствията. Жертвите са предимно селскостопански работници по нивите си.

Наводненията взеха над 1000 жертви в Индия

38 души загинаха в щата Бихар. От наводненията там са засегнати 2,8 млн. души, съобщи вестник "Таймс ъв Индия". 34 души загинаха в североизточния щат Асам, а 2 милиона са засегнати от бедствието. Войници се включиха в спасителни операции по прехвърляне на пострадали от наводненията в убежища, подготвени от правителството.

17 редки носорози, девет от тях млади, се издавиха в националния парк "Казиранга" в Асам, където обитава най-голямата популация от еднороги носорози в света. Горски патрули са успели да спасят девет носорози и няколко редки елена и се грижат за тях. "Казиранга" е обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Там живеят 2400 еднороги носорози, както и тигри, слонове, диви биволи и блатни елени.

Източник: БТА