Наводненията взеха над 1000 жертви в Индия
Наводненията взеха над 1000 жертви в Индия / БГНЕС

Над хиляда може да достигне броят на загиналите в Индия от наводненията и свличанията на земни маси, причинени от обилните мусонни дъждове, съобщи индийският министър на вътрешните работи, цитиран от Асошиейтед прес.

По думите на Сушил Кумар Шинде загиналите от стихията, отнесла хиляди жилища, може да се окажат повече от обявените вече хиляда жертви от властите в щата Утаракханд. Голям е броят на безследно изчезналите. Тази сутрин военните прекратиха спасителните операции, след като лошото време намали силно видимостта в засегнатия регион.

Над 10 000 души са откъснати от света, като много от тях са в свещения град Бадринатх, отбелязва АП, цитирана от БТА. ДПА припомня, че мащабните наводнения и свличания по поречието на река Ганг на 15 и 16 юни нанесоха големи опустошения. Жилища, пътища и мостове бяха отнесени или засипани с кал и отломки. Повечето от пострадалите хора са странстващи поклонници.

Властите в щата Утаракханд съобщиха, че стихията е връхлетяла поклонници в Бадринатх, голяма част от които са били в лагери.

Хиляди поклонници и туристи се отправят всяко лято към живописния хълмист щат Утаракханд, за да се поклонят на хиндуистки и сикхски свети места там. Този път хората са били изненадани от мусонните дъждове, които обикновено започват в края на юни в северните части на Индия, отбелязва ДПА.