/ iStock
90% от жителите на Гърция, навършили 60-годишна възраст, са се ваксинирали срещу коронавируса или са си запазили час за ваксинация. Това съобщиха източници от правителството, предаде АНА-МПА.

Гърция удължава ограниченията заради Омикрон

Ваксинациите в тази възрастова група са се повишили с 10 процентни пункта, след като наскоро тя стана задължителна за тях. Общо 2 761 838 души над 60 години са ваксинирани досега, а 217 хиляди от хората в тази група са получили доза от ваксината от 30 ноември насам.

Срокът за запазване на час за ваксинация за гражданите над 60 години изтече в полунощ на 16 януари и няма да бъде удължаван. В понеделник компетентните власти по гражданските регистри ще започнат да изготвят окончателния списък на неваксинираните хора над 60-годишна възраст, които ще бъдат глобени с 50 евро за януари (половин месец) и със 100 евро за всеки следващ месец.

Гърция пред решение за четвърта доза на ваксината срещу коронавирус

Има обаче известни изключения за гърците в чужбина и за онези, които са получили право на изключение от медицински комисии по причини, свързани със сериозни алергични реакции и потвърдени алергични състояния.
БТА