Свиндал взе Световната купа по ски
Свиндал взе Световната купа по ски / netinfo

Норвежецът Аксел Лунд Свиндал спечели Световната купа по ски-алпийски дисциплини, след като победи Бенямин Райх (Австрия) само с 13 точки в генералното класиране, което е най-малката разлика между победителя и втория в историята на надпреварата.

 

Австриецът спечели последния слалом за сезона в Ленцерхайде, Швейцария, но това не бе достатъчно, за да вземе за втора поредна година Големия кристален глобус.

 

Финалът на тазгодишната битка за Световната купа бе изключително драматичен. Свиндал имаше преднина от 97 точки пред Райх и за да спечели му беше нужно просто да завърши състезанието сред първите 15. Ако той бе останал извън петнайсетицата, Райх щеше да защити трофея си, след като напълно доминира в днешния слалом.

Свиндал бе 12-и след първия манш и даде пето време във втория, като след него оставаха 11 състезатели. Маркус Ларсон от Швеция обаче бе по бавен от норвежеца и така Свиндал се закова на 15-та позиция.

24-годишният скандинавец е и първият новежец, който печели големия кристален глобус от 1999 година насам, когато той стана притежание на Ласе Кюс.

За Бени Райх остана утехата, че спечели малката Световна купа в дисциплината слалом.

Още спортни новини в Gong.bg