Панатинайкос запази шампионската си корона
Панатинайкос запази шампионската си корона / netinfo
Панатинайкос спечели десета титла на Гърция в последните 11 години и общо 29-та в историята, след успех над вечния враг Олимпиакос в петата решителна среща от финалния плейоф. За „зелените” трофеят е и четвърти поред, което допълнително узакони тоталната им доминация в баскетболния свят на южната ни съседка.

В последния двубой, решил титлата Панатинайкос победи Олимпиакос с категоричното 90:76 (19:14, 20:20, 26:16, 25:26). Най-важна се оказа третата четвърт, когато благодарение на експлозивния Майк Батист, който напомни за най-добрите си дни, авансът на ПАО достигна за съвсем кратко време от две точки (48:46) до 15 (65:50). Американецът бе подпомогнат и от Шарунас Ясикевичус, Диамантидис и Царцарис, като целият тим показа невероятна психика и започна агресивно от първата минута, като поддържаше темпото до самия край.

Американецът с български паспорт в състава на Олимпиакос Родерик Блекни хвърли невероятни усилия и в последната четвърт доведе разликата само до шест точки – 67:61 и седем минути до сирената. Неговите съотборници обаче не продължиха контраатаките, а ПАО направи серия от 7:0, за да подпечата успеха си.

И в този двубой между Панатинайкос и Олимпиакос не се размина без ексцесии от страна на феновете. Този път секунди преди последния съдийски сигнал привърженик на шампионите хвърли предмет по пейката на Олимпиакос и срещата приключи десетина минути след очакваното.

Майк Батист завърши с 18 точки, същия актив записа и Ясикевичус, а още трима играчи на Желко Обрадович завършиха с двуцифрен точков актив. Лин Гриър реализира 19 точки за Олимпиакос, Кинтел Уудс завърши с 18. Родерик Блекни добави 13 точки, от които две тройки за гостите, които за втора поредна година загубиха по подобен начин битката за титлата в Гърция.