България каза сбогом на Евро’2008
България каза сбогом на Евро’2008 / gong.bg
България се прости с всякакви шансове да се класира на Европейското първенство в Австрия и Швейцария догодина.

В съдбоносната среща за българските „трикольори” Румъния победи Холандия с минималното 1:0 и по този начин изхвърли Бербатов и компания от участие на Еврошампионата.

При равенство или победа на Холандия българите запазваха шансове за участие на първенството на Стария континент, но при моментната ситуация ще трябва да се надяват на уникални издънки на Холандия до края на кампанията, което е почти невъзможно.

Така българските звезди за втори пореден път след Световното в Германия ще се наслаждават на шампионата пред телевизорите, както всички изстрадали български запалянковци.

Двубоят започна с леко закъснение заради проливния дъжд и силния студен вятър в Констанца.

Противно на очаквания за домакински натиск, Холандия бе тима, който владееше повече топката и създаваше по-опасните положения през първата част.

В 23-тата минута Вилфред Бума създаде най-опасното положение за първите 45 минути, след като засече топката с глава след изпълнение на корнер. Неговият удар обаче се отби в напречната греда.

В следващите минути Кларънс Зеедорф и Рууд Ван Нистелрой също създадоха опасности пред вратата на Богдан Лобонт.

Румънците отговориха с няколко плахи опита на Муту, който обаче не застраши Мартин Стекеленбург. Стражът на Аякс заместваше в този мач титуляра Едвин Ван Дер Сар, който е контузен.

За разлика от първото полувреме, втората част започна с натиск на домакините.

В 62-рата минута продължителна атака на северните ни съседи доведе до два последователни удара на Гоян и Петре, които обаче бяха избити от бранители на гостите.

В 68-мата минута Адриан Муту стреля опасно от около 20 метра, но Стекеленбург с блестяща изява изби в ъглов удар.

Натискът на румънците все пак доведе до гола, който изхвърли България от сметките в група G.

Малко пред централната линия на терена топката бе центрирана от румънски футболист в наказателното поле на Холандия. Там най-съобразителен бе Адриан Муту, който засече топката с глава.

Първоначално Стекеленбург изби топката, но при добавката Дорин Гоян бе безпощаден и от 2 метра вкара единственото попадение в срещата. При гола останаха сериозни съмнения за засада, но страничният съдия не вдигна своя флаг.

В 79-тата минута Райън Бабел замени загубилия се през второто полувреме Ариен Робен.

В последните минути на двубоя „оранжевите” натиснаха своя съперник в опит да изравнят резултата.

2 минути след края на редовното време холандците удариха втора греда в мача. Кларънс Зеедорф изсипа топката в наказателното поле, където негов съотборник я насочи към вратата на Лобонт. За нещастие на „лалетата” обаче след рикушет топката срещна дясната греда и излезе в корнер.

Така румънците взеха трите точки и със сигурност се класираха за Евро’2008. Те имат 23 точки от 10 срещи. С 3 по-малко е тимът на Холандия, който обаче има лесна програма до края на квалификационния цикъл.

България пък е на 3-тото място с 18 точки и с илюзорни шансове за участие на първенството на Стария континент.

Румъния: Лобонт, Огарару, Рат, Тамаш, Киву (к), Кодреа, Петре, Марика (Никулае), Муту, Гоян, Николица

Холандия: Стекеленбург, Хейтинга (Ялиенс), Ойер, Матайсен, Бума, Де Зеув, Ван дер Ваарт, Ван Бронкхорст, Ван Нистелрой, Зеедорф, Робен (Бабел)