Алексиев – отличник, Секача – як като бизон
Алексиев – отличник, Секача – як като бизон / netinfo
„Тодор Алексиев даде отлични изследвания на физическа издръжливост. Той е пример за останалите, свали 6-7 килограма за една седмица. Николай Учиков, на когото казваме Секача, е як като бизон. Мартин Стоев ми казва кой да отслабне и ние го правим, но не физически, а променяме телесния състав. Намаляваме мазнините и мастната тъкан, а увеличаваме активната мускулна тъкан”, обяви пред Гонг новият кондиционен треньор на мъжкият ни тим по волейбол Юлиан Карабиберов.

В събота Карабиберов събра всички играчи от родното първенство и с всеки индивидуално разговаря и насочи. В 9,30 тази сутрин специалистът отново се срещна с двама от волейболните ни национали Тодор Алексиев и Теодор Богданов за тест - физическа издръжливост в Научния център в НСА. На заниманието дойдоха още двама играчи на Левски Сиконко – Николай Учиков и Георги Братоев. Момчетата бяха подложени на изпитание на специална пътека за научи изследвания за скорост и пулс, с различен интензитет, както и газов анализ. Машината е закупена с пари дарени от президента на ФИФА Йозеф Блатер.

Преди да започнат с теста, волейболистите се качиха на кантара, който закова: Алексиев и Богданов по 101 кг, Учиков – 104 и Братоев – 96.

„Впечатленията са много добри, но всеки си има слабости. Ще работим индивидуално, за да засилим силните страни и намалим слабите. Сравнявайки по издръжливост спрямо показателите, Тодор Алексиев е по-добре от Теодор Богданов. Секача Учиков работи на щангата с 40, а другите с 20 килограма. Як е като бизон, има много сила, но понякога трябва да поработим скорост и бързина. Виждат се и други неща – като страничното стъпване на някои. Трябва да работим за глезени и техника на постановка на ходилото. Мартин ще каже, кой е в най-добра форма. Колегата Йожи Брогли, който се грижеше преди за отбора, си е свършил перфектно работата за физическата подготовка. Карам момчетата да идват да тренират в нашия финес на Бокар, защото там има специални машини за по-различно биомодулиране. Пътеката тук в Научния център на НСА е специална за такива научни изследвания, по-широка е, по-дълга, с допълнителни функции и много точен диапазон за скоростта, отчитания колко кислород вдишва и т.н. Тук може да се правят и кръвни тестове. Показва покачването на пулса пропорционално на интензитета”, каза кондиционният наставник, който е преподавател в катедра Лека атлетика на НСА, европейски шампион по бодибилдинг и работил с треньора на олимпийския шампион Уилсън Кипкетер.

Юлиан Карабиберов е автор на 5 книги и има три патента за фитнес уреда. Затова като специалист ни разказа още: „Важна е промяната на телесния състав, а не свалянето на килограми. Целта е да изчистим само мазнините. Замерихме в началото всички с уреди с биоелектрически имперанс, който показва на всяка ръка, крак и т.н. телесен състав, активна мускулна маса, енергия, задържане на течности и още 30-40 показателя. Аз по принцип съм за по-бавно сваляне. Някои са тромави, щом има удар и „тепат” на пътеката . . . Това се работи с години. По нареждане на старши треньора Тодор трябваше да свали килограми и го направи. За седмица махна 6-7 кг. По принцип трябва да се сваля по половин килограм на седмица, но имат мачове, Левски разчитат на него и той трябваше да го направи това по-бързо. Сега не носи излишен товар, има по-голям отскок, не загуби енергийния си потенциал. С балансиран режим на хранене, не диета, по-късно и с програма с хранителни добавки, той отслабна значително. Сега Методи Ананиев трябва да свали килограми, но май е получил разтежение. Индивидуално ще заложим е на хранене. Сега с повече килограми работи все едно е с диск от 5 килограми и като ги свали, ще стане по-лек. Факт е, че повечето работят малко за издръжливост и разчитат на игрова обстановка. Не го правят целенасочено, имат резерв, но не и време”.

Като за финал Карабиберов каза: „Изпълнявам нарежданията на Мартин Стоев. В момента ми е дал пълна свобода. В началото на седмицата силовата работа, а по-късно към средата – работа за скорост. Съобразявам се с клубното първенство, мачовете, отговорните състезания и после с Олимпиадата. Работим спрямо науката. Основно сме практици, после теоретици”.