/ БГНЕС
До момента са подадени около 300 заявления
Макар и бавно, Шипка се възстановява след силната буря от миналата седмица, каза кметът Василка Панайотова.

Рано тази сутрин е започнала организация по депа за строителни и растителни отпадъци, прави се разпределение. В момента пред сградата на Кметство Шипка има десетки жители на града, които чакат, за да подадат заявления за еднократна помощ заради нанесените от градушката щети.

До момента са подадени около 300 заявления, но очаквам да се подадат минимум още 300 или 400, посочи тя. По думите ѝ от 800 къщи в Шипка почти няма такава, която да не е засегната от силната градушка. Едва ли скоро ще мине стресът, който преживяхме, но смятам, че най-много ще се успокоят хората, когато видят, че държавата е майка за всички и когато получат съответната помощ, каза тя и отбеляза, че еднократната помощ няма да покрие щетите, но ще увери хората, че държавата мисли за всеки един. 

Отпускат до 1578 лв. за пострадалите от наводненията и бурите

Василка Панайотова изказа благодарност към Община Казанлък за бързата реакция и за това, че комисии веднага са започнали да обследват пострадалите домове и да описват щетите, за да може по най-бързия начин да бъде задействана процедурата по отпускане на средства.

Кметът отбеляза, че през последните дни са направени опити за измами от фирми за ремонт на покриви, които се възползват от положението на хората и предупреди съгражданите си да не бъдат доверчиви. Това е и причината за засиленото полицейско присъствие в града, каза тя и изказа благодарност към ръководството на Районното управление в Казанлък за това, че са откликнали на молбата и да изпратят екипи. 

Много доброволци са се включили в почистването и в справянето с щетите от бурята, а на един от паркингите на Шипка ще бъде обособено депо за керемиди, които са дарени в помощ на местното население. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня