Кафето е добре позната на всички ни ароматна напитка, която се нарежда на челни позиции по консумация в глобален мащаб. Ободряващата напитка се печели третото място, като пред нея се класират единствено водата и чая. А вие знаехте ли това?

Ако сте почитатели на кафето и ви е интересно да научите вълнуващи факти, които да споделите с вашите приятели следващия път, когато се срещнете за по чаша кафе, вижте и останалите факти, които сте подбрали за вас.

Колко чаши кафе може да изпиете за един ден, за да поставите нов рекорд

В напрегнатите дни на работа, вероятно си мислите, че има възможност да сте поставили нов световен рекорд за най-много изпити чаши кафе. Съмняваме се обаче това да е истина. През 20-те години на миналия век в Америка се е появила странно състезание - колко най-много чаши кафе може да бъдат изпити в рамките на един ден. Ентусиазиран мъж от Сан Франциско поглъща невероятното количество от 147 чаши. Нищо чудно, че след това няма правени повторни опити за разбиване на този рекорд - това може да бъде опасно. Не опитвайте и вие!

Колко бързо може да бъде изпита една чаша кафе?

Ако сте любители на кафето, вероятно обичате да се наслаждавате на всяка глътка и не обичате да бързате. Е, британецът Люк Ибетсън обаче не е на това мнение. Той държи световния рекорд за най-бързо време за изпиване на чаша кафе. Оказва се, че Люк е успял да направи това само за 3,66 секунди.
Самият той разказва, че е започнал тайно да пие кафето на родителите си, което е бил само на 6-7 години. Пораствайки, той осъзнава, че може напълно безпроблемно да пие горещо кафе и така един ден идеята за нов рекорд се заражда в главата му. През декември 2020 Люк успява да я превърне в рекорд, записан в книгата на Гинес.

В коя държава хората пият най-много кафе?

Замисляли ли сте се някога върху този въпрос? Едва ли! Затова нека ви подскажем малко. Става въпрос за европейска държава, която се намира на север и е известна със студения си климат. Ако сте казали Финландия, печелите. Оказва се, че финландците са нацията, която консумира най-много кафе на глава от населението. Учените са изчислили, че средно на един финландец се падат по 12 килограма кафе на година. Това звучи като внушително количество.
Още нещо интересно в тази класация е, че в челните места са 9 европейски страни. След Финландия се нареждат Норвегия, Исландия, Дания, Холандия, Швеция, Швейцария и Белгия. Първата неевропейска държава се нарежда чак на 10-то място в класацията и това е Канада.

Може да се насладите на кафето си по повече от 30 различни начина

Кафето е напитка, която се приготвя от векове и съвсем логично начините за консумация на тази ободряваща напитка също са еволюирали. Днес има поне 30 основни начина, по които може да консумирате кафето си - чисто, капучино, лате и т.н. Като прибавим и разнообразните добавки, които станаха популярни в последните години, изборът става почти безкраен. А вие как обичате да пиете кафето си?

Открийте огромно разнообразие от различни видове кафе в онлайн магазин за кафе Coffespot!