/ БСП Стара Загора
Не си учим уроците за индустриалните зони-до сега те не сработиха
Проф. д-р Иван Върляков започва професионалния си път като доцент през 1998 г. От 2008 г. е началник сектор „Международно сътрудничество, проекти и мобилност” в Тракийски университет, Стара Загора. През годините е заемал различни длъжности във висшето училище. В момента е изпълнителен директор на РАО „Тракия” и преподавател в Тракийския университет.
 
Проф. Иван Върляков е кандидат за кмет на община Стара Загора от Коалиция „БСП за България”. Той е и водач на листата с 51 общински съветници.

БСП Стара Загора

- Проф. Върляков, каква е Вашата оценка за реализацията на големите инфраструктурни проекти в Стара Загора през предходния мандат?
 
Оценката ми за всичко направено е положителна. Особено, когато са привлечени средства от външни (най-вече европейски източници). Но остава горчилката от реализацията и от приоритетите. Времето ще покаже, че е имало по-добър начин да използваме тези пари, за да живеем по-добре.
 
- Какво е необходимо, за да бъде пресечена порочната схема „ремонт на ремонтите“?
 
Отношението на добър стопанин. Кой би допуснал това да се случи с неговите пари?! А при публичните средства би трябвало да е още по-ефективно, иначе няма прогрес. Контрол и отговорност!
 
- Част от стабилното икономическо развитие на община Стара Загора е създаването и функционирането на Индустриална зона „Загоре“. Какви условия трябва да бъдат създадени пред бизнеса, за да инвестира тук?
 
Не е задължително да има икономическа или индустриална зона създадена от общината за да привлечем инвеститор. Копирайки сляпо чуждия опит (на зона Тракия, например) няма гаранция за успех. Зона от 100-200 дка едва ли ще привлече значим инвеститор. Защо не заработи първата зона край Еленино? Тя беше добър пример към онзи момент, но... Не си учим уроците изглежда. Ако създаваме благоприятна среда за инвеститори и предприемачи - бърз и лесен достъп до старт на проектната идея, в т.ч. липса на ‚допълнителни“ условия, понякога непосилни финансово… ще има резултати. А най-добрата реклама е наличието на инвеститор предпочел Стара Загора и развиващ успешна дейност. Колко са до момента? Аз не знам. Според мен ролята на общината е да катализира процесите, а не да ги генерира. С прости думи да помага като не пречи.
 
- Какви са механизмите за създаването на качествена работна ръка, от която има нужда бизнеса (професионално образование, нови университетски специалности)?
 
Като се запознах с последното изследване за нуждата от работна ръка за община Стара Загора - към момента и в близкосрочна перспектива, останах разочарован и обезпокоен, да не кажа нещо по-силно. Ще се търсят кадри с квалификация средно професионално образование, а ако са с висше - машинни инженери. При положение, че имахме традиции в производството на храни, машини за хранително-вкусовата промишленост, роботи, химическа промишленост… Иначе току се появи съобщение как ще започне обучение по информационни технологии и други още по-екзотични за нашите възможности специалности. Ако не създаваме качествен продукт - няма смисъл. Истински заинтересованият бизнес би трябвало да е партньор на училището - средно или висше. Няма да влизам в детайли. Ще припомня - „Желязната лейди“ Маргарет Тачър посети Стара Загора впечатлена от качеството на професионалното ни образование.

- Предстои приемането на Бюджет 2020 на община Стара Загора. За мнозина това е съвкупност от цифри, но всъщност това е най-важният документ, който определя как да бъдат разпределени публичните средства.
 
Така е. С нашите пари - на всички данъкоплатци се реализират идеите ни за по-добър живот ако имаме правилните хора - общински съветници и кмета с общинската администрация. Ако те са читави - ще живеем по-добре. Задача на гражданите е да ги контролират - не да управляват, а да служат. Много ми се иска да съм свидетел на промяна през настоящия мандат - гражданите да повярват, че нещо зависи и от тях. Знам, че решаваща е ролята и желанието на администрацията. Дано сме дорасли за тази си отговорност.
 
- Необходимо ли е да се делегират повече отговорности за кметствата чрез самостоятелен бюджет и до какво смятате, че ще доведе това? (въпросът за финансовата самостоятелност и децентрализация на общините).
 
Изключително важна тема. Без децентрализация нямаме бъдеще. Колкото по-скоро, толкова по-добре. Ще стане ясно кой се справя защото е стопанин и кой може да усвоява готови пари. И властта ще е все по-близо до хората, което ще я направи по-отговорна и ефективна. Имаме положителната практика дори и в съседни нам общини.
 
- Кои дейности според Вас трябва да бъдат финансирани с приоритет в новия Бюджет на община Стара Загора?
 
Тези, които гражданите считат за приоритетни. Това ще стане ясно ако имаме истински обществени обсъждания. Към момента те са проформа, даже фарс. Но без да се даде приоритет на социалните няма как да задържим хората в общината. И тогава нищо няма да има смисъл.
 
- Средствата в бюджета за селата са крайно недостатъчни. Нужна ли е нова методика, по която да се разпределят общинските пари за малките населени места?
 
Да, категорично! След десетилетия неглижиране е нужна програма за развитие на селата за да спасим каквото е възможно. Създадоха се дисбаланси център-периферия които създават проблеми. Говорим за устойчиво развитие, а всъщност решаваме пожарно наболели проблеми и стигнахме дотам, че само 17 села от 51 избират кмет. Коментарът е излишен. Ако се сравним с общини като Нова Загора, Първомай, а да не говорим - с Тунджа, Марица или Родопи…
 
- Пред какви предизвикателства според Вас ще бъде изправена Стара Загора през следващите години, когато няма да разполага със сериозния финансов ресурс от Европейските проекти и програми? (начини за осигуряване на собствени приходи, какви са те)
 
Най-голямото - средствата от европейски програми няма да са налице или поне не в такъв размер. Как ще поддържаме това което по мое мнение се направи без сметка как ще го поддържаме и развиваме? Общинската собственост е нещо свято. Трябва да се пази и развива. Общинските дружества трябва да са печеливши и да гарантират просперитета на общината. Много добре съзнавам, че това е усилие и допълнителен ангажимент за общинската администрация, но на който не му харесва да не се захваща. Има достатъчно отговорни и можещи експерти в Стара Загора. Познавам такива. А за децентрализацията, която да гарантира допълнителни средства трябва да се борим общини, срещу централна власт. С едничката идея, че това е за добро
 
- Какъв трябва да бъде моделът на една администрация, която да е в полза на обществото?
 
Добронамерена към гражданите, водена от ясното съзнание, че когато предоставя качествени услуги, служи открито и прозрачно резултатът ще си струва - активни граждани е първата стъпка към гражданско общество. Нали това искаме!
 
Коалиция „БСП за България“ е с № 56 в бюлетината.
 
Купуването и продаването на гласове е престъпление!