изложба
изложба / Лина Кривошиева
Международни експерти в областта на културата пристигнаха в пловдив от 10 страни в Европа, за да обсъдят критериите за успех и оценка на инициативата "Европейска столица на културата“ в международен план. "Поглед назад с мисъл напред“ бе темата на срещата, организирана съвместно от Фондация "Пловдив 2019“ и "Гьоте-институт България" на 22 и 23 ноември.

Пловдив
Фондация Пловдив 2019

Специално за събитието в Града под тепетата пристигнаха Иржи Сучанек, член на международното жури за селекция на градовете и бивш изпълнителен директор на Пилзен 2015, д-р Улрих Фукс, член на журито на Европейската комисия, което изпълняваше мониторинга на Пловдив, и артистичен директор на Марсилия-Прованс 2013, Нийл Питърсън от екипа на Ливърпул 2008, както и представители на Пафос 2017, Матера 2019, Елевсина 2021, Риека 2020, членове на културната мрежа EUNIC (Британски съвет, Полски институт, Румънски институт, Гьоте-институт).

изложба
Лина Кривошиева

В конферентната зала на новото изложбено пространство "2019“ се проведоха серия от публични срещи и презентации, на които се изложи експертната позиция върху мащабния европейски проект. Основни теми бяха критериите за оценка на успеха, предизвикателствата към столиците на културата в Югоизточна Европа, международните взаимодействия и проекти, включването на гражданите и комуникацията на проекта.

среща
Лина Кривошиева

"Срещата цели да започне дискусия около рекапитулацията на резултатите от проекта "Европейска столица на културата 2019", заяви артистичният директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева. "Друга цел е създаване на условия за партньорства между бъдещи евростолици на културата, минали такива и представители на културния институт, тъй като ние работихме много добре не само с "Гьоте-институт България". Смятаме, че това е положителна практика, която трябва да бъде продължена", допълни тя. "Изключително важно е да се осигури наследство на инициативата - тоест, тя да не остане само в рамките на една година, защото това би убило цялата положителна енергия, която проектът е дал на града. Самото присъствие и идването на членовете на журито в Пловдив е декларация за подкрепа на проекта", каза още артистичният директор на фондация "Пловдив 2019".

Международната среща бе само първа стъпка в дебата за постигнатите резултати и наследството на инициативата "Европейска столица на културата“ – тема, която ще бъде актуална не само днес, но и тепърва ще придобива все по-голямо значение.