ВАС отхвърли жалбата на Юруков срещу регистрирането на Синята коалиция
ВАС отхвърли жалбата на Юруков срещу регистрирането на Синята коалиция / снимкa: Sofia Photo Agency
ВАС отхвърли жалбата на Юруков срещу регистрирането на Синята коалиция
20041
ВАС отхвърли жалбата на Юруков срещу регистрирането на Синята коалиция
  • ВАС отхвърли жалбата на Юруков срещу регистрирането на Синята коалиция

Върховният административен съд отхвърли жалбата на Пламен Юруков срещу решението на ЦИК от 30 май за регистриране на Синята коалиция за участие в изборите за народни представители на 5 юли 2009 г. Това съобщиха от ВАС.

Съдът обяви жалбата на Юруков за неоснователна. В поредната си жалба Юруков твърдеше, че ЦИК е тълкувала неправилно и необосновано постановеното на 30 май съдебно решение на ВАС. В жалбата пише, че "и от фактическа, и от правна страна се явява безспорно, че съдебният състав е отменил административен акт, издаден от ЦИК, тъй като същата не е разгледала по същество даденото заявление".

Според Пламен Юруков ЦИК е била длъжна да се съобрази с изложените в мотивите на съда аргументи и да проведе необходимият дебат, преди постановяването на обжалваното решение за регистрация. Съдът счете, че възраженията за липса на проведен дебат преди регистрацията на коалицията са неоснователни, тъй като от протокола от заседанието на ЦИК е видно, дебат се е състоял във връзка с изпълнението на решението на ВАС. На дебата е било изказано становище, че съдебното решение е задължително за ЦИК. Съдът е осъществил пълна проверка за наличието на законодателни изисквания за регистрация на "Синята коалиция", поради което за ЦИК е задължително да регистрира коалицията, посочва съдът.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване и отмяна.