Дебати 2009: НДСВ и ГЕРБ „за” намаляване на осигурителната тежест
Дебати 2009: НДСВ и ГЕРБ „за” намаляване на осигурителната тежест / снимка: DarikNews, Надя Коцева

НДСВ и ГЕРБ се обявиха за намаляване на осигурителната тежест по време на провеждащия се втори дебат между представители на бизнеса и политическите сили. "Дебати 2009" под мотото "Изпити, Изводи, Избори" се организират от Българската стопанска камара, а Дарик радио и DarikFinance.bg са медийни партньори на инициативата.

Христина Христова от НДСВ обясни, че е възможно да се намалят социалните осигуровки със 7,5 процента. Според Тотьо Младенов от ГЕРБ те трябва да паднат с 5 пункта. Христова добави, че през следващия мандат от жълтата партия ще настояват майчинството да бъде 100 процента от работната заплата. Сериозни нападки от опозицията се чуха към Българската социалистическа партия относно забавянето на демонополизацията на националната здравноосигурителна каса. Въпросът предизвика и сериозен спор между двама представители на управляващите: Антония Първанова от НДСВ и заместник- министърът на здравеопазването Емил Райнов от квотата на БСП.

Антония Първанова от НДСВ попита заместник-министъра на здравеопазването Емил Райнов кога неговите колеги от БСП ще позволят да се гледа в пленарна зала законодателството, свързано с демонополизация на здравноосигурителния модел.

„Има разбирателство на съвета на коалицията, но когато се стигне до въвеждане на това законодателство, не се постига съгласие”, каза Първанова. „Това е леко странен въпрос, кога колегите от БСП ще разрешат гледането в зала. БСП винаги е споделяла идеята, че трябва да има доброволни фондове, но те трябва да играят ролята на надграждане”, каза Райнов. „Трудно е човек да успее да разбере какво искате да кажете, защото през 2005 година ви предложихме да направим този модел, само че отказахте и поискахте модела с пълна демонополизация на съвет на коалицията, а след това продължавате да не вкарвате законодателството, което пак по ваше настояване местим промените ту в кодекса, ту в здравното осигуряване”.

Следващият дебат ще бъде на 16 март, а неговата тема ще е за енергетиката и климатичните промени.