ЦИК обяви окончателните резултати от изборите, подреди и депутатите
ЦИК обяви окончателните резултати от изборите, подреди и депутатите / cнимкa: Sofia Photo Agency

Централна избирателна комисия (ЦИК) взе късно снощи решение и обяви окончателно резултатите от изборите за 41-вото Народно събрание.

Партиите и коалициите, получили не по-малко от 4% от гласовете в страната и в чужбина по пропорционалната система, са ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, „Атака", Синята коалиция и РЗС.

След преброяването резултатите сочат, че 1 678 641 души са гласували за ГЕРБ, 748 147 гласа е получила Коалиция за България, 610 521 - ДПС, 395 733 - „Атака", 285 662 гласа - за Синята коалиция и 174 582 гласа - РЗС. Под 4-процентната бариера остана третият участник от досега управлявалата коалиция - НДСВ. Получените за тях 127 470 гласа, или 3,02% не бяха достатъчни за участие в новия парламент.

След разпределението на мандатите ГЕРБ ще има общо 116 депутати в новия парламент (26 мажоритарни и 90 пропорционални), Коалиция за България - 40 пропорционални депутати, ДПС - 38 депутати (5 мажоритарни и 33 пропорционални), „Атака" - 21 пропорционални депутати, а Синята коалиция ще има в 41-вото Народното събрание общо 15 пропорционално избрани народни представители, РЗС - спечели 10 депутатски места.

Централата избирателна комисия обяви и имената на избраните за народни представители в 41-вия парламент на България. Списъкът вече е публикуван на интернет страницата на комисията.

Народните представители, избрани в два многомандатни избирателни района, са длъжни в еднодневен срок от узнаването писмено да заявят пред ЦИК в коя листа желаят да останат избрани. Това пише в решение на Централната избирателна комисия. Това са народните представители Волен Сидеров /Бургаски и Варненски МИР/, Десислав Чуколов /Плевенски и Русенски МИР/, Джевдет Чакъров /Бургаски и Пловдивски МИР/, Камен Костадинов /Великотърновски и Силистренски/, Лютви Местан /Кърджалийски и Старозагорски/, Павел Шопов /16-ти Пловдивски и Ямболски/, Румен Овчаров /23-ти МИР София и Търговищки/, Сергей Станишев /Варненски и 25-ти МИР София/ и Явор Нотев /Пловдивски и 23-ти МИР София/.

Сергей Станишев е избрал да влезе н 41-то Народно събрание от Варненски избирателен район и освобождава 25-ти район София за следващия кандидат на Коалиция за България, съобщиха от ЦИК.

Висшият съдебен съвет пък възстанови Делян Пеевски като следовател в Столичната следствена служба. Досега той беше заместник-министър на извънредните ситуации. За възстановяването на Пеевски гласуваха 20 от членовете на съвета, двама бяха "против" и един гласува "въздържал се". Решението за възстановяване на Пеевски като следовател бе извънредна точка в дневния ред на ВСС. Междувременно Пеевски бе избран и за депутат в 41-то НС.

Целия списък четете ТУК.