Бойко Борисов обеща възмездие след изборите
Бойко Борисов обеща възмездие след изборите / снимка: DarikNews
Бойко Борисов обеща възмездие след изборите
20762
Бойко Борисов обеща възмездие след изборите
  • Бойко Борисов обеща възмездие след изборите

Корупцията и назначаването на свои хора във властта е най-големият бич в момента в България, това заяви при посещението си в Шумен неформалният лидер на ПП ГЕРБ генерал Бойко Борисов. Той присъства на откриването на Паметник на репресираните от тоталитарните режими.


С тържествен водосвет в Шумен бе открит Паметникът на репресираните от тоталитарните режими. Инициативата за изграждането му е на ПП ГЕРБ и областният Съюз на репресираните. Паметникът бе открит от областния лидер на ГЕРБ в Шумен Веселин Златев и областния председател на Съюза на репресираните Цветан Цанински. Венец в памет на репресираните поднесоха мажоритарният кандидат на ГЕРБ-Шумен Димитър Александров и водачът на пропорционалната листа Ивайло Тошев. По време на церемонията Бойко Борисов каза, че този мемориал е посветен на хората, които са дали живота си за демокрацията.

„В тяхна памет възмездие трябва и ще има", заяви Бойко Борисов и допълни:

Не може четири години да крадете, 20 години да крадете и народът все да иска да забравя. Затова има една българска поговорка „Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто да го направиш". Много искат, някои могат и да могат, но възмездието можем да го дадем само ние, защото сме го показали. Само ви давам пример с Вальо Топлото и компания. Преди две години Румен Овчаров приказваше, че се занимавам с дъвки и близалки. Само че българският съд им даде по 14 години затвор. Така ще се занимавам с тези, които са в момента, че ще получат там между 12 и 14, защото тези номера на нас не ни минават. Румен Овчаров казва ние вече сме против Доган, Румен Петков в Плевен прави коалиция с Доган. Искам добре да знаете - помогнете, то си е за вас. От мен, което е зависило - да направим партия, да направим структури, да сме във възход, да бием на няколко избора подред за самочувствие на хората, да пратим в Брюксел най-много депутати. Да ни оценят още в същия ден и да направят Румяна Желева заместник-председател. Европа ни дава знак. На тези парите им ги спряха - нито магистрали, нито инфраструктура. Шансът е ние да подберем правилни хора, шансът е аз да ги контролирам да не крадат. Звучи простичко, но всъщност това е основният бич - корупцията, своите хора във властта. По-добре да влезеш богат във властта, отколкото там да се облагодетелстваш. Затова внимателно следете кой колко има и ми ги давайте на мен.

В речта си пред стотиците граждани, присъствали на откриването на мемориала, Борисов припомни, че неговият дядо е бил убит от комунистите:

Бойко Борисов: Дядо ми е убит от комунистите на 9 септември 1944 година, но до 22-23 септември се води безследно изчезнал. Когато станах секретар му намерих делото. В Централния затвор бил умрял от червен вятър. Дори и тук са проявили цинизъм. Затова им обещавам такъв вятър да ги духа, че да не останат във властта.

Борисов призова хората да предадат от негово име на шуменските симпатизанти на БСП, че му е жал за тях:

Бойко Борисов: Жал ми е за симпатизантите на БСП в Шумен Доган да ги язди. Ако имат малко достойнство и чест, да се присъединяват към нас, да ги омитаме, така им предайте.

Областният председател на ГЕРБ в Шумен Веселин Златев призова всички на 5 юли да отидат и да гласуват. Нека подскажем, че шуменецът е демократ по рождение и убеждение:

Веселин Златев: Нека не забравяме, че откриването на тази хубава и модерна пластика се върши в момент, който е безкрайно важен за България. Делят ни малко повече от една седмица от най-важните през новата ни история избори. Избори, които ще дадат демократичното начало на нашата държава или ще ни върнат десетилетия назад. Затова аз се обръщам към вас, като деца и внуци на онези, които не можаха да доживеят тези дни и бяха умишлено лишени от живот. Обръщам се към вас, към вашите роднини и приятели. Нека на 5 юли не останем бездушни, нека не останем по домовете си. Нека да направим всичко възможно, за да свалим управлението на тройната коалиция. На 5 юли ще подскажем на нашето малко шуменско общество, а и на цяла България, че в Шумен и Шуменска област има демократично мислещи хора и че България може.

Открият мемориал на репресираните е създаден от шуменския художник Бехчет Сали Данъджъ и архитект Георги Колев. Той е разположен в Градската градина в Шумен.